Izdašna donacija
144

Makedonci će donirati 12 jurišnih helikoptera tipa Mi-24 ukrajinskoj vojsci

B. H.
Makedonski Mi-21 (Foto: EPA-EFE)
Makedonski Mi-21 (Foto: EPA-EFE)
Makedonska vlada priprema novi paket vojne pomoći Ukrajini koja se više od godinu dana bori protiv ruske agresije. Na sljedećoj sjednici vlade bit će podnesen prijedlog za donošenje odluke o donaciji 12 helikoptera Ukrajini.

Ministrica odbrane Slavjanka Petrovska kazala je da je analiza Glavnog štaba o tome može li zemlja donirati helikoptere Mi-24 završena te da će na sljedećoj sjednici vlade podnijeti prijedlog za donošenje odluke kojom će Sjeverna Makedonija Ukrajini donirati 12 helikoptera.

Ovi helikopteri iz sovjetske ere proizvedeni su 1984. godine. Petrovska je istaknula da je velik dio njih od 2015.godine rashodovano, ne koriste se i nisu dio ustroja kopnene vojske. Pojasnila je da, kao i ostale odluke, ni ova neće ni na koji način utjecati na borbenu spremnost kopnene vojske.

Što se tiče financijskih implikacija, Petrovska je naglasila da procijenjena vrijednost donacija Ukrajini, bez eventualne donacije helikoptera, iznosi oko 30 miliona eura, ali da je u nešto manje od godinu dana Sjevernu Makedoniju SAD podržao sa 139 milijuna dolara, namijenjenih kupovini nove, najsofisticiranije opreme.

"Što Sjeverna Makedonija dobiva zauzvrat pitanje je koje je također legitimno postaviti. U nešto manje od godinu dana SAD je odobrio korištenje finansijskih sredstava u iznosu od 139 miliona dolara, što je nekoliko puta više od onoga što smo donirali", kazala je ministrica odbrane.

Što se tiče planova za kupovinu novih helikoptera, ministrica Petrovska je izvijestila da je detaljna procjena pet pristiglih ponuda za kupovinu helikoptera i analiza jesu li u skladu s našim zahtjevima i potrebama u završnoj fazi. Ministrica Petrovska pojasnila je da se radi o višegodišnjoj kupovini osam novih helikoptera.

Makedonci su helikoptere Mi-21 kupili 2001. godine kada je u ovoj zemlji postojala velika bojazan da će se povremeni oružani obračuni sa albanskim separatistima pretvoriti u međunarodni konflikt.