Skupština donatora
4

Srbija dobija dodatnih 19,9 miliona eura za izbjeglice iz BiH i Hrvatske

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Skupština donatora odobrila je Srbiji novih 19,9 miliona eura za stambeno zbrinjavanje izbjeglica, saopćio je ovo v. d. predsjednika Vlade Republike Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić na otvorenju sastanka UO Regionalnog stambenog programa.

Dačić je rekao da je riječ o osmom projektu kojim će se finansirati dodjela 938 stambenih rješenja za najugroženije izbjegličke porodice iz Hrvatske i BiH. Odluka je donesena na 14. skupštini donatora Regionalnog stambenog programa, a pomenutim sredstvima će se finansirati dodjela 358 stanova, 30 montažnih kuća, 250 paketa građevinskog materijala i 300 seoskih kuća.

"Odobravanje osmog potprojekta je odlična vijest koja nas podstiče da nastavimo implementaciju ovog programa i pokazuje da donatori i dalje prepoznaju potrebe izbjeglica u Srbiji", poručio je Dačić.

Ministrica bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila je da je kroz Regionalni stambeni program dosta toga urađeno, ali da može još više postići u saradnji s partnerima. Ona je, kada je riječ o pomenutih 19,9 miliona eura, poručila da će se zalagati za to da se ta sredstva izdvoje iz višekorisničke IPE, jer je nacionalna već umanjena za deset miliona eura namijenjenih rješavanju migrantske krize.

V. d. šefa Delegacije EU u Srbiji Oscar Benedict naglasio je da RSP predstavlja vrijednosti Evrope, a to su solidarnost, saradnja i pomirenje. Ambasador SAD-a u Srbiji Kyle Randolph Scott najavio je da će SAD dodijeliti Fondu RSP dodatna značajna sredstva.

RSP se u Srbiji počeo provoditi krajem 2013. godine. Izbjegličkim porodicama osiguravaju se četiri tipa stambenih rješenja, i to stanovi, montažne kuće, seoska domaćinstva i paketi građevinskog materijala.

Regionalni stambeni program je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da osigura trajna stambena rješenja za najugroženije izbjegličke porodice u regionu.

Ovaj program se sprovodi uz podršku OSCE-a i UNHCR-a, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Italije, Norveške, Švicarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Češke, Slovačke i Mađarske.