Komentari (20)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
jest jest smrdijanski jezik smrdijanska sluzba i tako to smrdijsko tako je pravilno
@dk Nema sumnje da se korjeni bosanskog,srpskog,hrvatskog i dr.nalaze u Slavenskom jeziku.Medjutim jezicima treba da se bave ligvisticki strucnjaci,historicari i drugi strucni ljudi.Mi smo laici za to,kao sto je 90% laika koji se oglasavaju,kometrarisuci politiku.Jezik ima svoj smisao i vreijednost,kao i cilj u obrazovnom sistemu i u dosta slucajeva on je uokviren u granice jedne drzave ili jedne nacije,tj. cesto je proizvod jedne politike.Medjutim moj cilj je da ti kazem da jezik treba da bude sredstvo kojim ostvarujes komunikaciju,a ne sredstvo koje ljudsko bice dovodi u neprilike,zavada ili iskazuje mrznju.Tvoj jezik je ,pretpostavljam,srpski i sta ti znaci u danasnje modernom svijetu,nista,koristis se latincnim pismom.Ja govorim bosanski i pisem latinicu (normalno jedmako znam i cirilicu) ali u svijetu kojem zivim ni jedno ni drugo mi nista ne koriste.
Radi se zapravo o tome da ste vi nepismena gamad koja ne zna razlikovati osnovne termine, kao na primjer nacija, etnička skupina. Termin srbijanski je nakaradan i označava tek jedan uži dio Srbije, dok je prefiks srpski u ovome slučaju nacionalni, dakle državni. radi se dakle o državnim ili nacionalnim službama Srbije - tj. srpskim službama. Nikada se, zapamtite više jednom, o vi nepismena gamadi, za političare, službe, institucije ili bilo što iz Republike Srpske , a što nije isključivo iz domene etničkog, ne može nazvati srpskim u nacionalnom smislu, jer srpsko je sa desne strane Drine - u Srbiji. Ako kažete srbijanski premijer, to znači onda da on nije premijer stanovnicima Vojvodine jer oni prosto nisu Srbijanci. Ako kažete srpski predstavnici u Vijeću ministara BiH, to onda znači da su oni zapravo predstavnici Srbije. Može se govoriti samo o etničkim Srbima, a o nečemu srpskom u BiH, također samo u etničkom i kulturološkom smislu.
@Momo Što volim kada nekog iritira naziv Bosnjak. Bošnjački narod će se zvati onako kako on bude htio,a što to nekome smeta i što nema pametnija posla,nego da razmišlja o toj temi to je njegov problem.
nego kad smo kod jezika, zasto vecina srba ne zna padeze? mislim je li to po pravilu srpskog jezika ili je istina sto je biden rekao za srbe da su nepismeni degenerici koji kolju male babe?
haj\' sta ste sitnicavi? srpski ili srbijanski, isti qrrac samo drugo pakovanje, pristiglo na balkan sa anadolijskim spermatozoidima.
Najbolje da ce poturice da nagadjaju o tome da li Srbi znaju ko su ili ne. Citajte Gorski vijenac, da biste saznali ko ste vi.
Zovite vi taj jezik kako hocete, ali to je sve jedan jezik sa vise narjecja i dijalekata, i spada u grupu slavenskih jezika. A da je nastao u Bosni, nije, i to je sasvim sigurno.
Sto ne znaci da vam iko osporava da zovete svoj jezik kako hocete, dok drugima ne smetate. A posto ste bezobrazni, mora vam se odgovoriti. Koji, bre, bosanski jezik, gdje ti vidis tragove bilo kog jezika osim slavenskog jezika, a narjecja ovog i onog, sasvim nebitno.A posto vi tvrdite da niste slaveni, onda opet pricate slavenskim jezikom, a to opet nema veze sa nekakvim bosanskim jer taj jezik nikad nije postojao, a ako i jeste, nema ni traga ni glasa od njega!!! U Bosni je postojala cirilica, takozvana bosancica, koja ima naziv po Bosni ali nije izvorno bosanska, opet je cisto slavensko pismo, a posto vi niste slaveni, nego iliri, bla,bla...
Kako moze slavenski jezik biti bosanski, ako se zna da bi bosanski jezik, neki jezik izvornih stanovnika, morao biti ilirski ili nesto slicno??? Van pameti!!! Samo citam raznorazne komentare i u cudu se cudim!!! Slavenski jezici lice, samim tim nikakve logike nema, osim da su i Poljaci, i Bugari, i Makedonci, I Cesi, i Slovaci, pa i ovi manji, Hrvati, Slovenci, svi listom poceli pricati bosanski!!! Dakle, bosanski jezik ne postoji, i kraj, nestao sa dinosaurusima!!! Al, hajde, vase trvrdnej cemo pripisati cistom bezobrazluku i lazi koja vam je svojsvena. Mi neki znamo koliko volite slagati, vise nego se hljeba najesti. Jesi zadovoljan? I nije Srbijanski, nego Srpski. Taj izraz samo vi i Hrvati koristite, cak ni stranci to ne koriste.
Pa da. Kaže se srbijanske službe, jer su iz Srbije, jer ako bi se napisalo \"srpske sigurnosne službe\", može se raditi i o nekoj srpskoj službi iz Čikaga, npr. Što se tiče takozvanog \"srpskog jezika\", svi znamo da takav \"jezik\" NE POSTOJI, tj on je samo ligvistička varijacija bosanskog jezika. PS. Bidenu, NE JEDI večeru sa Tadićem, jer oni te žele otrovati. Bolje dođi u buregđinicu \"Bosna\" na Baščaršiji na POLA KILE bureka s kajmakom ;)
po toj logici nije srpski jezik nego srbijanski
KUKU MAJCICE RUSIJO POMAGAJ, UBISE NAS NATO ZLIKOVCI - MUAHAHAHAH
ja ne razumijem zasto govorite \"bosnjaci\"kada svi znamo da ste POturice Plizzz helppppbazzzniaaaa Bajdeneeeeee ahhahahahaaaaa
Plizzz helpppp bazzzniaa Bajdeneeee