Razbuktavanje strahova
161

Lavrov pokušao izvrnuti smisao rezolucije o Srebrenici: Cilj da se slome Srbi još uvijek traje

S. M.
Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov u intervju za ATV govorio je o rezoluciji o genocidu u Srebrenici o kojoj će se uskoro glasati u Generalnoj skupštini UN-a.

Lavrov je ponovio ruski stav o rezoluciji, sramotno je pokušavajući prikazati kao prijetnju srpskom narodu.

"Cilj da se slome Srbi još traje. Prije deset godina su pokušali da takvu rezoluciju donesu na Vijeću sigurnosti UN-a. Mi smo uložili veto. Nemoguće je objasniti čime se na praktičnom planu rukovode Evropljani dok guraju tu ideju, osim jednim razlogom: Srbi su previše svojeglavi. Srbi se ne pokoravaju zahtjevima da se pridruže sankcijama protiv Rusije, Srbi neće da priznaju nezavisnost Kosova, ne žele da Kosovo bude član međunarodnih organizacija", rekao je Lavrov.

Tvrdi da je to potez kojim Zapad daje ultimatum Beogradu.

"U Bosni i Hercegovini Milorada Dodika prikazuju kao glavnog negativca, koji navodno ruši Dejton, iako je on sa svojim timom jedini koji se u Bosni bori za dejtonske principe", kazao je ruski šef diplomatije.

Smatra da Brisel uslovljava napredak Srbije prema Evropskoj uniji zahtjevom da Beograd prizna Kosovo i pridruži se sankcijama Rusiji.

"Jer članstvo u EU automatski podrazumijeva borbu protiv Rusije. I to govorite Srbima, ignorišući u potpunosti historiju našeg prijateljstva, naših zajedničkih bitaka za slobodu, za nezavisnost, za pravoslavlje na kraju krajeva, za Slavene, ništa od toga Zapad ne interesuje. Čak bih rekao, interesuje ih, ali sa predznakom minusa i upravo zbog toga to treba uništiti", rekao je Lavrov.

Dodao je da je odluka da se prizna Kosovo u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope sramotna.

"Za nekoliko dana, kroz par sedmica će komitet ministara Vijeća Evrope, također, odlučivati o tom pitanju i nema sumnje da će izvući istu odluku.

"Oni već pravdaju svoje aktivnosti u vezi sa Kosovom i Vijećem Evrope time da je na Kosovu primjetan napredak u borbi protiv korupcije, stvaranje efikasnog sistema pravosuđa. Ali svi znaju da je Kosovo teritorija potpunog bezakonja", kazao je Lavrov.

Na kraju je zaključio da "zapadne kolege iskorjenjuju pravoslavlje, to je očigledno".

"Zapad želi da se pravoslavlju nanese nepopravljiva šteta i da se pravoslavni svijet nađe pod rukovodstvom istanbulskog patrijarha koji se nalazi pod direktnom komandom Sjedinjenih Američkih Država. Oni ga finansiraju i on ispunjava sve njihove hirove", kazao je Lavrov.