Beograd
0

"Opsadno" stanje pred dolazak Bidena

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Pred današnju jednodnevnu posjetu Beogradu, Bijela kuća je objavila precizan program aktivnosti američkog potpredsjednika Josepha Bidena.

U saopštenju se navodi da su predviđeni susreti sa predsjednikom i premijerom Srbije, Borisom Tadićem i Mirkom Cvetkovićem, a zatim sa članovima Vlade te ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i Milojem Miletićem, načelnikom generalštaba.

U saopštenju iz Bidenovog kabineta ističe se da će američki potpredsjednik prisustvovati i sjednici republičkog parlamenta mada to nije potvrđeno i u Beogradu.

Posjeta bi trebalo da se okonča večerom koju organizuje predsjednik Srbije Boris Tadić, a među zvanicama će biti predstavnici poslovnih krugova i civilnog društva.

Zbog očekivanih mjera bezbjednosti u Beogradu se očekuje gotovo “opsadno” stanje.

Zabranjeni su svi javni skupovi, sportski događaji i javni radovi dok se na građane apeluje da tokom posjete budu strpljivi i da, ako ne moraju, ne koriste svoje automobile.

Bašte u pojedinim ugostiteljskim objektima biće zatvorene, a ograničeno je i kretanje pješaka.
Prema izvještavanju lokalnih medija, Bidena će obezbjeđivati oko 4.000 ljudi iz američkih i srpskih službi.

Detalji protokola posjete nisu objavljeni pa se u tajnosti čuva kad tačno Biden dolazi, kojom će se trasom kretati a nepoznata je i satnica susreta sa srpskim državnim vrhom.