Razgovor za Klix.ba
109

Miodrag Vlahović o izborima u Crnoj Gori: Ovo je tužno stanje, Milatovićeva politika je populistička

S. M.
Miodrag Vlahović (Screenshot: Gradska televizija Podgorice)
Miodrag Vlahović (Screenshot: Gradska televizija Podgorice)
Nekadašnji ministar vanjskih poslova Crne Gore i dugogodišnji diplomata ove države Miodrag Vlahović za Klix.ba komentirao je rezultate predsjedničkih izbora i pobjedu Jakova Milatovića.
Na početku razgovora, nekadašnji crnogorski šef diplomatije izjavio je kako rezultati izbora pokazuju jedno tužno stanje u državi.

"Crna Gora je u teškoj situaciji poslije rušilačke politike u posljednje dvije godine kojoj prisustvujemo. Imamo pobjedu kandidata koji je na to mjesto dospio sticajem slučajnih okolnosti i koji od programa ima populističke fraze koje ne mogu preživjeti logičku kritiku. Ovo pokazuje jedno tužno stanje u koje je Crna Gora zapala zbog toga što smo i u medijskom i u propagandnom smislu postali neka vrsta funkcije Srbije, vrsta zavisnog tijela kojim se diriguje, upravlja i na koje se utječe na sve vidjivije načine iz Beograda, sa kracima koji sežu i do Putinove Moskve", rekao je Vlahović.

Poručio je kako državu čeka izuzetno težak period.

"Pred nama je izuzetno kompleksan period u kojem će biti neophodno da se uloži ogroman trud da se pronađe novi način i forma političke komunikacije i saradnje na onom segmentu koji možemo definisati kao reprezenta demokratske politike i našeg društva. Ovo je po svim karakteristikama dramatičan i negativan događaj. Jasno je da traje još uvijek talas, koji je konstituisan litijama, koje su bile politički proces i operacija sa svešteničkim odorama, a bila je zapravo anticrnogorska projekcija. Još živimo taj talas i meni je po svemu iznenađenje razlika koja je ostvarena i ona zabrinjava", ističe Vlahović.

Naglasio je kako su stranke koje njeguju crnogorski identitet u defanzivi.

"Ovo znači nastavak situacije u kojoj su u defanzivi političke strukture koje zagovaraju vrijednosti koje su odlikovale crnogorsku politiku, uključujući i odnos prema susjedima na što smo bili ponosni. Mi imamo neku vrstu inercije koja vlada u političkom smislu Crne Gore, gdje se neke stvari, svakom neutralnom posmatraču prilično jasne. Tu imate populistički naboj koji je nevjerovatno jak i dio nekih evropskih procesa koji zaboravlja suštinu, a bavi se formom. Vrlo je delikatan momenat i mislim da je obaveza svih mislećih ljudi u Crnoj Gori, koji žele da se bave našom zemljom, da pokušaju koncipirati novi politički program i da unesu izmjene u ono što je bila osnova našeg političkog napora koji je Crnu Goru očuvao", poručuje Vlahović.

Naglašava kako je Crna Gora i u medijskom smislu pod kontrolom Srbije.

"Došlo je do historijskog zastoja i regresije. Na nama je obaveza da ponovo predstavimo građanima Crne Gore ove vrijednosti i da se borimo te da ih vratimo. Crna Gora je medijski pokorena, apsolutno preplavljena sadržajima koji se kontrolišu iz Beograda. Imate pet televizija od koje su četiri i formalno u rukama vlasnika iz Srbije, a peta, javni servis je u rukama većine i SPC-a. Imamo lošu situaciju sa akademijom nauka i umjetnosti koja je prilično inertna. Naš problem je veliki, ali su i naše šanse velike", ističe diplomata tokom razgovora.

Nakon izbora, jedno od pitanja koja se postavlja tiče se i dalje uloge Đukanovića u DPS-u. Između ostalog, Vlahović ističe kako je pitanje da li će Đukanović ostati na čelu DPS-a značajno.

"Mene ne bi iznenadilo da Đukanović poslije ovoga nađe načina da izvrši reorganizaciju DPS-a. U svakom slučaju to je značajno pitanje. Čini mi se da je jednako značajno pitanje kako će se reorganizovati crnogorska opozicija i da nije samo pitanje Đukanovića i DPS-a već pitanje svih struktura zajedno. Pod velikim je znakom pitanja da li su partijski okviri koji treba da opstanu da i dalje pod tim imenima i na taj način predstavljaju ove politike ili je potrebno da dođe do fuzija, spajanja i pregrupisavanja", rekao je on.

Ističe kako ga ne iznenađuje da je Milatović imao podršku prosrpskih struktura iako slovi za proevropskog političara.

"Nije paradoks ta podrška jer je njegova retorika populistička i zato što sve što on govori su fraze koje su za svakoga, ko se zanima za politiku, forma bez sadržine i utemeljenja. Izabranog predsjednika su podržali kompletna lista sa krajnje desnice i nacionalšovinističkih pozicija koje su dominantne u srpskoj politici. Milatović izgleda neuvjerljivo i neubjedljivo, ali je to bilo manje značajno promotorima te politike koja je u prvom krugu izbora imala četiri kandidata", objašnjava Vlahović.

Poručio je kako je Milatović samo novo lice nekih starih i destruktivnih balkanskih politika.

"Ovo je hronika najavljene situacije. Nešto što je bilo predvidljivo i jedino što me iznenađuje je ta vrsta razlike. Svi su resursi bili angažovani. Ne treba iznenaditi što Milatovića podržava Šešelj, Raković i opskurni likovi koji maltretiraju naš politički prostor. To je logično, on je reprezent tih snaga, samo sa novim licem, ali bez neke biografije", rekao je Vlahović.

Na kraju razgovora, nekadašnji ministar vanjskih poslova se osvrnuo i na ulogu SAD-a i Evrope na situaciju u Crnoj Gori, ali i zemljama bivše Jugoslavije.

"Centralni problem američke i evropske politike bio u tome što su povlađivali Srbiji sa idejom koja je prilično na klimavim nogama. Da će popuštanjem Srbiji smiriti velikosrpski nacionalizam. Dešava se upravo suprotno. Danas je Srbija zajednički faktor u destabilizaciji svih okolnih zemalja na prostoru bivše Jugoslavije", zaključio je u razgovoru za Klix.ba nekadašnji šef crnogorske diplomatije Miodrag Vlahović.