Potvrđena podrška
4

Vlada Crne Gore potvrdila odluku o ulaganju amandmana na rezoluciju o genocidu u Srebrenici

N. Ž.
Premijer Crne Gore Milojko Spajić (Foto: EPA-EFE)
Premijer Crne Gore Milojko Spajić (Foto: EPA-EFE)
Vlada Crne Gore je večeras, 11. maja, održala sjednicu gdje je donijela odluku da Ministarstvo vanjskih poslova ove zemlje pošalje predložene amandmane na rezoluciju o genocidu u Srebrenici.
Kako saznaje portal Dan, na sjednici Vlade Crne Gore je potvrđeno da će predstavnik ove zemlje glasati za usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali i da će biti predložena dva amandmana.

Podsjetimo, prvi amandman glasi "ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj skupini ili zajednici u cjelini".

Drugi amandman kaže da se "potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama".

Amandmani, u formi u kojoj su predstavljeni javnosti, ne odstupaju od onog što su autori i kosponzori rezolucije isticali, da rezolucija nema za cilj ukidanje entiteta, kolektivizaciju krivice za genocid, ili bilo šta slično.

Predlagači rezolucije o genocidu u Srebrenici su Bosna i Hercegovina, Njemačka i Ruanda, uz veliki broj kosponozora. Glasanje u Generalnoj skupštini UN-a se očekuje sredinom ili krajem maja.