Regija
0

Mađarsko zatvaranje granice stvara probleme Srbiji

FENA
Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu skrb Aleksandar Vulin izjavio je u utorak da mađarska vlada nije obavijestila vladu Srbije što će se sve dogoditi nakon što su na snagu stupile strože odredbe zakona o ilegalnom prelasku granice.

"Nitko nije računao na to da će veliki broj ljudi ostati zarobljen na ničijoj zemlji", rekao je Vulin tijekom posjeta graničnom prijelazu u Horgošu, gdje je obustavljen promet, nakon što je Mađarska prekinula glavnu kopnenu rutu za migrante u Europsku uniju.

Vulin je rekao da nije znao da će biti obustavljen promet na graničnim prijelazima Horgoš i Bački Vinogradi, upozorivši da stanje može izmaći kontroli, ali je rekao kako se ipak nada da će Mađarska otvoriti granice, prenijela je Hina.

Srbijanska policija je istodobno zatvorila dio puta Horgoš-Roeszke jer njime ide kolona od više stotina migranata koji pokušavaju doći do drugih prijelaza.

Vulin je najavio da će na srbijansko-mađarskoj granici, 200 metara od glavnog prijelaza Horgoš, "veoma brzo" biti otvoren punkt za registraciju izbjeglica.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je u Pragu “neprihvatljivim” vraćanje migranata u Srbiju te da zemlje Schengena Srbiji stvaraju probleme, prenosi agencija Reuters.

"Srbija nije sabirni centar", rekao je Dačić i dodao da ona "želi biti dio rješenja, a ne kolateralna šteta".

Srbija se, inzistira Dačić, ne može sama izboriti s migrantskom krizom i narednih dana sigurno će biti razgovora s Bruxellesom i drugim članicama.

Dačić je istaknuo da se Srbija, koja nije članica EU, našla "zaglavljena između dva dijela EU-a koji ne surađuju i koji imaju različite politike".

Srbijanski elektronički mediji prenose u utorak, nakon što je Mađarska odlučila zatvoriti svoje granice, da volonteri na grčko-makedonskoj granici izbjeglicama dijele letke s alternativnim rutama.

Karte na lecima pripremila je Facebook grupa "Aviod Hungary - Migration news" (Izbjegavajte Mađarsku - vijesti o izbjeglicama) a na stranici je objavljeno nekoliko mapa na kojima se prikazuju alternativni pravci koji se preporučuju izbjeglicama.

Jedna od navedenih ruta vodi i preko Hrvatske, preciznije preko Slavonije, navodi Televizija N1.

Dodaje se ocjena načelnika Uprave za granicu Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske Zlatka Sokolara da postoji realna mogućnost da izbjeglice, nakon što je Mađarska zatvorila granicu prema Srbiji, krenu prema Hrvatskoj na čijoj je granici, kako kaže, za sada mirno - bez pokušaj ilegalnih prelazaka izuzev pojedinačnih slučajeva.

Mađarska od ponoći primjenjuje izmijenjeni zakon o granici prema kome je za ilegalni prijelaz predviđena zatvorska kazna od tri godine.