Regija
22

Dinko Gruhonjić za Klix.ba: Zašto zli klaun Šešelj nije uhapšen u Srbiji?

Piše: N. Novalić
Foto: mc.rs
Foto: mc.rs
Dinko Gruhonjić, predsjednik ¸Nezavisnog društva novinara Vojvodine, za Klix.ba kaže kako mu nije jasno čemu se ljudi u regionu danas imaju čuditi vezano za Šešelja jer istu priču i iste postupke ponavlja već godinama.

Gruhonjić smatra kako je pravo pitanje o kome bi se trebalo razgovarati jeste da li bi Šešelj ikada bio uhapšen i da li bi mu bilo suđeno da nije bilo Haškog Tribunala.

“To je za mene kao građanina Vojvodine koja je, uz stanovništvo BiH, Hrvatske i Kosova, dobro upoznala šta je sve Šešelj radio i o kojem stepenu govora mržnje se tu radilo. Pravo pitanje za državu Srbiju jeste da li bi Šešelj ikada završio u pritvoru u Srbiji. Drugo važno pitanje, o kome također treba razgovarati, jeste zašto Šešelj nije sada uhapšen i to ne zbog paljenja hrvatske zastave već zbog protjerivanja hrvatskog stanovništva iz Vojvodine”, kaže Gruhonjić.

Vučićev pokušaj pranja savjesti

Od Šešelja se danas ograđuju i njegovi bivši učenici a sad politički protivnici Vučić i Nikolić. Gruhonjić smatra kako je to njihov pokušaj pranja savjesti.

“To je njihova lična stvar i njihov lični odnos s osobom koja im je politički otac. Političko oceubistvo u Srbiji nije ništa novo i to je samo još jedan prilog dosta bogatoj historiji pravih ili političkih oceubistava”, smatra Gruhonjić.

Također, Gruhonjić postavlja pitanje i zašto Vučić i Nikolić nisu, ukoliko su se stvarno distancirali od Šešelja, naredili da bude uhapšen čim je kročio na tlo Srbije i to zbog zločina u Vojvodini koji nisu obuhvaćeni haškom optužnicom.

“Pa vi ste u Vojvodini imali tzv. tiho etničko čišćenje, prije svega Hrvata, ali i Mađara u prvoj polovini 1990-ih. Za to krivično djelo nikad niko nije odgovarao, nema optužnice, pa bi bilo lijepo da Vučić i Nikolić kroz taj gest demonstriraju da su se odrekli politike kojoj ih je učio vojvoda Šešelj”, kaže Gruhonjić.

Nije Šešelj ključni problem regiona

Priča o Šešelju i njegovim učenicima Vučiću i Nikoliću ima, smatra Gruhonjić, nekoliko aspekata.

“Nije tu ključno da li njima neko vjeruje u tu transformaciju. Ako mene pitate, ja im ne vjerujem, ali to je manje bitno. Ono što je važno jeste da li oni svojim činjenjem ili nečinjenjem podržavaju tu tranformaciju od Vučića i Nikolića u 'jagnjad Božiju'. Ako pogledate njihove rezultate u protekle tri godine vidite da je tu bilo jako mnogo velikih riječi, ali vrlo malo konkretnih djela. Vučić je tu zato što su se tzv. demokratske snage u Srbiji izbrukale i nisu imale snage da se izbore sa srbijanskim nacionalizmom. Vučić je trebao Zapadu da obavi prljave poslove koje samo nacionalista može da obavi a da ga to ne košta političke karijere. Praktično priznanje nezavisnosti Kosova, dizanjem ruku od BiH i pacifikacija Dodika su jedine stvari koje se mogu cijeniti”, kaže Gruhonjić.

Šešelj i njegovi javni performansi su itekako dobrodošli nacionalistima u svim zemljama regiona. Gruhonjić pak smatra kako Šešelj nije ključni problem našeg regiona.

“On je jedan zli politički klaun i mi to svi znamo. Ko god se čudi ovome što Šešelj radi ili ima kratko pamćenje ili je politički nepismen. Sve njegove provokacije su očekivane, a Šešelj nije desnica već neko ko se oduvijek koristio fašističkim metodama”, zaključuje Gruhonjić koji smatra da je pravo pitanje do kad će građani regiona podnositi nacionalistički teror i dopuštati nacionalističkim elitama da manipuliraju njima.