Regija
0

Devetorici pripadnika "Šakala" zatvorska kazna od 106 godina

Anadolija
Odjeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas devetoricu pripadnika vojne formacije "Šakali" zbog zločina na Kosovu počinjenih 1999. godine na ukupnu kaznu zatvora od 106 godina, dok je dvojicu oslobodilo optužbi.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Sudsko vijeće u Beogradu je za zločine počinjene u selima Ćuška, Zahać, Pavlan i Ljubenić (opština Peć), zbog učešća u ubistvu više od 120 civila albanske nacionalnosti, na maksimalnu zatvorsku kaznu od po 20 godina osudilo Toplicu Miladinovića, Milojka Nikolića i Dejana Bulatovića, na 15 godina zatvora Rajka Momića, zatim Abdulaha Šokića na 12, a na deset godina zatvorske kazne Srećka Popovića, dok su Slaviša Kastratović i Boban  Bogičević osuđeni na po dvije godine zatvora. Radoslav Brnović i Veljko Korićanin su oslobođeni optužbe.

Zamjenik tužioca za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić je po objavljivanju presude izjavio da je djelimično zadovoljan i najavio je žalbu s obzirom da se radi o prvostepenom postupku. On je u kratkom obraćanju novinarima ispred zgarde Specijalnog suda u Beogradu rekao da je ovom presudom utvrđeno da je motiv zločina bila pljačka i protjerivanje stanovnika.

"Ova presuda pokazuje danas da ovdje u (Beogradu) pušu drugi vjetrovi", rekao je Vekarić.

Novinarima je saopćio i da su jutros svjedoku-saradniku i njegovom bratu zapaljeni splavovi, ocijenivši da to pokazuje koliko je teška i ozbiljna situacija ljudi angažovanih u Vijeću za ratne zločine.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Čitanje presude i dalje traje, a suđenju nisu prisustvovala trojica, među kojima su dvojica osuđena na maksimalne kazne, Bulatović i Nikolić.

Predsjedavajući sudskog vijeća Snežana Nikolić - Garotić je čitajući presudu opisala način na koji su pripadnici formacije "Šakali" vršili zločine nad albanskim civilima, pljačakali im imovinu vršeći silovanja i masovna ubistva.

U optužnici Tužilaštva navedeno je da su "Šakali" pri izvršenju djela izvršili izuzetnu surovost, brutalnost, bezosjećajnost i bezobzirnost.

"Uzimali su malu djecu od okupljenog stanovništva, stavljali im nož pod grlo, pucali neposredno ispred nogu civilnog stanovništva,  premlaćivali pojedine muškarce naočigled žena i djece, ubistva vršili na svirep i podmukao način nerijetko pucajući žrtvama u leđa, nakon čega su većinu tijela zapalili sa ciljem da onemoguće utvrđivanje identiteta žrtava", navedeno je, uz ostalo, u optužnici Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Nakon objavljivanja presude, ispred zgrade beogradskog suda stigla su četiri službena vozila Žandarmerije. 

Inače, precizirana optužnica Tužilaštva od 5. decembra 2013. godine tereti optužene da su vršili ubistva, silovanja, uništavanje civilne imovine, oružane napade i pljačke, sa glavnim ciljem da šire strah među albanskim civilima kako bi ih primorali da napuste mjesta svog prebivališta i presele se u Republiku Albaniju.

Komadant “Šakala” Nebojša Minić - "Mrtvi" je po potjernici Haškog tribunala uhapšen 2005. u Argentini gdje je tokom postupka ekstradicije umro od side.

Po nalogu Tužilaštva za ratne zločine srbijanska policija je u martu 2010. godine započela privođenje osumnjičenih. Od ukupno 26 osumnjičenih na sudu se našlo njih 11. Zoran Rašković iz Peći koji je takođe bio pripadnik “Šakala” je dobio status svjedoka i on je detaljno svjedočio o načinu izvršenja masovnih ubistava, zlodjela, silovanja, pljačke i protjerivanja Albanaca.

 U Sloveniji je 2007. uhapšen, a zatim, zbog zločina u Peći osuđen na 12 godina zatvora Igor Golubović, a u Stkholmu (Švedska) zbog masakra u Ćuški je doživotnom kaznom zatvora 2012. godine nepravosnažno osuđen Milić Martinović.

Optuženi u postupku, za koje više organizacija za zaštitu ljudskih prava tvrdi da su bili u sastavu regularnih snaga vojske i policije, tokom samog postupka tvrdili su da su tokom rata na Kosovu bili u sastavu regularnih snaga.

Prema izjavama preživjelih iz sela Ćuška, Zahač, Pavlan i Ljubenić, od kojih su neki svjedočili u Beogradu, srpske formacije su ljude iz tih sela istjerali iz njihovih kuća, popalili im sela, pokupili novac i vrijedne stvari, pucajući im u leđa poubijali i zapalili, a žene i djecu protjerali za Albaniju.

Ovo je postupak za ratne zločine koji je kao jedan od najvažnijih u saradnji sa EULEX-om procesuiran u Beogradu.

Suđenje je počelo u decembru 2010. godine, pred sudskim vijećem kojim predsjedava Snežana Nikolić Garoti, tokom stotinu dana ispitano je 115 svjedoka.