Sastanak u Podgorici
8

Abazović i Rama pozvali države regije u Otvoreni Balkan: Glava će nas zaboljeti samo ako ne pričamo

V. K.
Edi Rama i Dritan Abazović u Podgorici (Foto: Vlada Crne Gore)
Edi Rama i Dritan Abazović u Podgorici (Foto: Vlada Crne Gore)
Premijer Crne Gore Dritan Abazović i predsjednik Vlade Albanije Edi Rama održali su danas u Podgorici zajedničku sjednicu vlada Crne Gore i Albanije.

Iako je fokus sjednice bio izgradnja mosta na rijeci Bojani, Abazović i Rama su se dotakli brojnih regionalnih pitanja.

"Želimo da učinimo sve i u drugim segmentima da kažemo da Crna Gora i Albanija vide veliku perspektivu u odnosima i saradnji koja treba da vodi boljem životu građana dvije države. Zajedničku budućnost vidimo u EU i želimo dati doprinos da se pošalje ta poruka. Mislim da su odnosi dvije vlade odnosi za primjer na Zapadnom Balkanu. Vjerujem da ovaj primjer treba da prate i druge države u regionu, a Vlada Crne Gore će ostati posvećena da zajedničke sjednice održi i sa drugim vladama u regionu... U zajedništvu svi možemo da prosperiramo", rekao je Abazović, prenose Vijesti.

Također, govora je bilo i o regionalnim ekonomskim inicijativama poput Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa.

"I u narednom samitu, nakon što i ostali daju saglasnost, pozvat će se sve države da budu dio inicijative. Dvije inicijative su komplementarne i jedna drugoj neophodne. Ne možemo biti zadovoljni samo sa vodstvom Berlinskog procesa, koji je balkanski proces, nego treba da stavimo snage na raspolaganje da zaživimo ideje koje su temelj Berlinskog procesa. Potpisivanjem današnjih sporazuma dali smo doprinos da određene ideje zažive", naveo je Rama.

Rama je naveo da je počeo rad konzorcija Albanije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, vezano za Jadransko-jonski gasovod.

"Taj projekat će se ubrzati ako postoji međudržavna saradnja", dodao je.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović također je naglasio kako su obje inicijative značajne za države Zapadnog Balkana.

"Ja sam afirmativan. Ako ništa drugo, Otvoreni Balkan je oživio Berlinski proces. Glava može da boli samo ako nemamo komunikaciju, ako gledamo jedni druge kao neprijatelje", zaključio je Abazović.