Humanitarne akcije
516

Građani 6.000 puta pozvali na telefone za banku koštane srži

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Prva banka koštane srži u BiH danas je dobila dobre temelje humanitarnom manifestacijom održanom u hotelu Terme na Ilidži.

Asima i Ivica Osim bili su generalni pokrovitelji akcije nazvane "Zmajevi grade banku koštane srži", kojoj su, osim fudbalskih reprezentativaca Bosne i Hercegovine, prisustvovale brojne javne ličnosti iz naše zemlje i regije.

U toku tri i po sata, koliko je manifestacija trajala, otvoreno je deset kontakt telefona na koje su građani pozivali i komunicirali sa gostima, Zmajevima, političarima, privrednicima, estradnim zvijezdama i drugim društveno odgovornim ličnostima i predstavnicima kompanija. U toku manifestacije primljeno je oko 6.000 poziva, a na njih su odgovarali Edin Džeko, Emir Spahić, Asmir Begović, Sejad Salihović, Miralem Pjanić, Kaliopi, Amar Osim, Dino Selimović, Pjer Žalica, Deen, Hana Hadžiabdagić, Anabela Atijas i mnogi drugi.

Dešavanja s Ilidže uživo je prenosio Pink BH, a gledaoci su mogli vidjeti i broj žiroračuna na koji mogu uplatiti novac.

Menadžerica NVO Mala, organizacije koja provodi projekt formiranja banke koštane srži, Amela Sućeska, kazala je da je prezadovoljna ovom akcijom i zahvalila se svim učesnicima. Istakla je da je cilj manifestacije bilo okupljanje dobrih i poštenih ljudi na jednom mjestu, te slanje pozitivnih poruka iz "tamnog vilajeta".

Ovo je prva manifestacija te vrste u BiH, a već se pregovara o sljedećoj, koja bi se trebala desiti već u decembru ove godine.

"Cilj nam je da napravimo jednu širu akciju da se konačno obezbijede finansijska sredstava za tipizacije za formiranje banke koštane srž. Mi možemo obezbijediti 1.500 uzoraka krvi, ali treba finansirati tipizaciju tih 1.500 uzoraka, jer cijena jedne tipizacije je 400 eura. Želimo konačno da ono što nisi institucije sistema uradile, uradimo mi, ovako sa Zmajevima", izjavila je Sućeska. Ona je istakla da će dio sredstava prikupljenih na ovaj način biti doniran za poplavljena područja.

U okviru akcije upriličena je i javna licitacija za dresove Fudbalske reprezentacije BiH sa potpisima svih igrača, a pri njihovoj kupovini posebno se istakao Šerif Konjević. On je kazao da je proteklih dana putovao iz Beograda prema Sarajevu i da je vidio mnoga poplavljena područja, te pozvao sve ljude u cijelom regionu i šire da se uključe u akciju pomoći.