{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zmajevi u akciji prikupljanja sredstava za Banku koštane srži u BiH

F
23.4.2014. u 12:53
51
4
Zmajevi u akciji prikupljanja sredstava za Banku koštane srži u BiH
51
Zmajevi u akciji prikupljanja sredstava za Banku koštane srži u BiH
"Zmajevi grade banku koštane srži", naziv je manifestacije koja će biti održana 18. maja u hotelu Terme Ilidža, a koja ima za cilj prikupljanje sredstava za tipizacije za formiranje banke koštane srži.
Generalni pokrovitelj manifestacije su Asima i Ivica Osim i Fudbalski savez Bosne i Hercegovine.

"To će biti zajednička akcija Fudbalskog saveza BiH, svih institucija sistema i privrednika na izgradnji banke koštane srži", potvrdila je u izjavi za Agenciju Fena Amela Sućeska, direktorica projekta banke koštane srži i potpredsjednica i projekt-menadžerica NVO "Mala", organizacije koja provodi projekt formiranja banke koštane srži.

Manifestacija će okupiti bosanskohercegovačke fudbalere - reprezentativce, te osobe iz javnog i političkog života, privrednike koje će građani moći da kontaktiraju putem telefona i s kojima će moći razgovarati.

"Koncept same manifestacije je u tome da će gosti moći razgovarati s gledaocima. Bit će oko 10 kontakt telefona. Tokom emisije koja će trajati četiri sata građani će moći komunicirati s gostima, s reprezentativcima, političarima, estradnim zvijezdama. Planiramo pozvati i ambasadore i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka. Bit će pozvani svi načelnici općina, premijeri kantona, privrednici u javnom i privatnom sektoru", pojašnjava Sućeska.

Tokom emisije, koju će direktno prenositi TV Pink, gledaoci će moći pozvati i humanitarni telefon, a moći će vidjeti i broj žiroračuna na koji će moći uplatiti sredstva.

Bit će upriličena i tombola i aukcija dresova fudbalera, jer će svi fudbaleri, kaže Sućeska, dati svoje dresove na aukciju.

"Cilj nam je da napravimo jednu širu akciju da se konačno obezbijede finansijska sredstava za tipizacije za formiranje banke koštane srž. Mi možemo obezbijediti 1.500 uzoraka krvi, ali treba finansirati tipizaciju tih 1.500 uzoraka, jer cijena jedne tipizacije je 400 eura. Želimo konačno da, ono što nisi institucije sistema uradile, uradimo mi, ovako sa Zmajevima", naglasila je.

Očekuje da će na ovaj način biti prikupljen solidan dio sredstava.

Sućeska je mišljenja da će ovo biti jedna vrlo lijepa priča uči odlaska naših reprezentativaca u Brazil.

"Ne znam kako bismo zahvalili Ivici Osimu i Asimi i Fudbalskom savezu BiH. To je period kada su reprezentativci u karantinu uoči odlaska u Brazil i mi smo jedini dobili to ekskluzivno pravo da malo animiramo fudbalere, da ih uključimo u neku priču. Tu je Safet Sušić pokazao najbolju moguću volju i saradnju", ističe Sućeska.

Da bi bh. banka koštane srži pristupila evropskim i svjetskim bankama i time omogućila da transplantati iz cijelog svijeta budu dostupni našim pacijentima oboljelim od leukemije, potrebno je uraditi 1.500 tipizacija.

NVO "Mala" nosilac je projekta Banka koštane srži u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: