{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Treći sastanak o procesu pristupanja BiH EU 1. oktobra u Briselu

S
28.7.2013. u 08:55
1
13
Treći sastanak o procesu pristupanja BiH EU 1. oktobra u Briselu
1
Treći sastanak o procesu pristupanja BiH EU 1. oktobra u Briselu
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Glavne teme trećeg sastanka o procesu pristupanja BiH EU, koji bi trebalo da bude održan 1. oktobra u Briselu, bit će utvrđivanje vremenske linije provođenja odluke "Sejdić-Finci" i uspostavljanje efikasnog i efektivnog mehanizma koordinacije, rekao je Srni portparol Delegacije EU u BiH Andy McGuffie.
McGuffie je dodao da će na sastanku biti riječi i o problemima u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju nakon prijema Hrvatske u EU, te o budućoj podršci BiH kroz predpristupne instrumente.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule uputio je nedavno liderima sedam političkih partija pismo u kojem ih je pozvao na treći sastanak o procesu pristupanja Uniji.

Fule je pismo uputio lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, SDS-a Mladenu Bosiću, HDZ-a BiH Draganu Čoviću, HDZ-a 1990 Martinu Ragužu, SBB-a Fahrudinu Radončiću, SDP-a Zlatku Lagumdžiji i SDA Sulejmanu Tihiću.

U Brisel bi trebalo da putuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komišić, predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, kao i gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić.

Sastanku bi trebalo da prisustvuju i direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić, te ambasador BiH pri EU Igor Davidović.

Na sastanku lidera političkih stranaka sa Fileom, održanom 22. marta u Briselu, načelno je prihvaćen prijedlog provođenja odluke "Sejdić-Finci" koji se bazira na tome da Republika Srpska ostane jedna izborna jedinica, a da Federacija BiH bude druga, koja će dalje biti podijeljena na 10 jedinica.

Predstavnici iz Republike Srpske prihvatili su ovaj prijedlog, a "četvorka" iz Federacije tada je prihvatila osnovna načela, dok je SDA odbila ovaj prijedlog, koji su ponudili predstavnci EU.

Naredni sastanak evropskog komesara sa predstavnicima sedam vodećih političkih partija u BiH održan je 11. aprila u Sarajevu. Fule je tada izjavio da pitanje provođenja odluke "Sejdić-Finci" ostaje otvoreno i dobija na značaju i hitnosti.

Fule je ponovio da su i dalje neophodni kredibilni napori na provođenju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu, da bi na snagu u potpunosti stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, kako bi zemlja bila u poziciji da podnese kredibilan zatjev za članstvo koji će onda razmotriti EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: