{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Treći sastanak o procesu pristupanja BiH EU 1. oktobra u Briselu

S
28.7.2013. u 08:55
1
13
Treći sastanak o procesu pristupanja BiH EU 1. oktobra u Briselu
1
Treći sastanak o procesu pristupanja BiH EU 1. oktobra u Briselu
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Glavne teme trećeg sastanka o procesu pristupanja BiH EU, koji bi trebalo da bude održan 1. oktobra u Briselu, bit će utvrđivanje vremenske linije provođenja odluke "Sejdić-Finci" i uspostavljanje efikasnog i efektivnog mehanizma koordinacije, rekao je Srni portparol Delegacije EU u BiH Andy McGuffie.
McGuffie je dodao da će na sastanku biti riječi i o problemima u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju nakon prijema Hrvatske u EU, te o budućoj podršci BiH kroz predpristupne instrumente.

Evropski komesar za proširenje Štefan Fule uputio je nedavno liderima sedam političkih partija pismo u kojem ih je pozvao na treći sastanak o procesu pristupanja Uniji.

Fule je pismo uputio lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, SDS-a Mladenu Bosiću, HDZ-a BiH Draganu Čoviću, HDZ-a 1990 Martinu Ragužu, SBB-a Fahrudinu Radončiću, SDP-a Zlatku Lagumdžiji i SDA Sulejmanu Tihiću.

U Brisel bi trebalo da putuju i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komišić, predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda, premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Nermin Nikšić, kao i gradonačelnik Brčko distrikta Anto Domić.

Sastanku bi trebalo da prisustvuju i direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić, te ambasador BiH pri EU Igor Davidović.

Na sastanku lidera političkih stranaka sa Fileom, održanom 22. marta u Briselu, načelno je prihvaćen prijedlog provođenja odluke "Sejdić-Finci" koji se bazira na tome da Republika Srpska ostane jedna izborna jedinica, a da Federacija BiH bude druga, koja će dalje biti podijeljena na 10 jedinica.

Predstavnici iz Republike Srpske prihvatili su ovaj prijedlog, a "četvorka" iz Federacije tada je prihvatila osnovna načela, dok je SDA odbila ovaj prijedlog, koji su ponudili predstavnci EU.

Naredni sastanak evropskog komesara sa predstavnicima sedam vodećih političkih partija u BiH održan je 11. aprila u Sarajevu. Fule je tada izjavio da pitanje provođenja odluke "Sejdić-Finci" ostaje otvoreno i dobija na značaju i hitnosti.

Fule je ponovio da su i dalje neophodni kredibilni napori na provođenju odluke Suda za ljudska prava u Strazburu, da bi na snagu u potpunosti stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa BiH, kako bi zemlja bila u poziciji da podnese kredibilan zatjev za članstvo koji će onda razmotriti EU.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: