BiH
0

Saznajte šta su bh. lideri dogovorili na sastanku u Briselu

Klix.ba
Bosanskohercegovački politički lideri održali su sastanak s predstavnicima Evropske komisije, danas u Briselu, i postigli napredak te potpisali set zaključaka, među kojima je i onaj koji se odnosi na puno prihvatanje neophodnosti implementacije presude "Sejdić-Finci", a što će omogućiti pravo svih da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH.

Sastanku u Briselu sa komesarom za proširenje i evropsku politiku Štefanom Füleom prisustvovala su sedmorica glavnih bh. političkih lidera - Mladen Bosić (SDS, Dragan Čović (HDZ), Milorad Dodik (SNSD), Zlatko Lagumdžija (SDP), Martin Raguž (HDZ 1990), Mirsad Đonlagić, potpredsjednik SBB-a, te Bakir Izetbegović (SDA). Osim Fülea i bh. predstavnika, na sastanku su učestvovali i predstavnici Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.

Bh. lideri saglasili su se da krenu naprijed sa provođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

Potpisali su da prihvataju neophodnosti hitnog provođenja odluke tako što će se svakom građaninu Bosne i Hercegovine omogućiti pravo da bude biran u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine i Dom naroda.

Potpisan je i zaključak u kojem se navodi da će Predsjedništvo Bosne i Hercegovine činiti tri direktno izabrana člana. Dva člana Predsjedništva direktno će biti izabrana sa teritorije Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) u skladu sa modelom koji treba biti dogovoren, a jedan član će direktno biti izabran sa teritorije Republike Srpske (RS). I FBiH i RS su po jedna izborna jedinica.

Građanin Bosne i Hercegovine registrovan za glasanje u Brčko distriktu će imati pravo da glasa za člana Predsjedništva BiH ili u RS ili u FBiH, u skladu sa važećim zakonodavstvom.

Bh. lideri su pristali da do 10. oktobra dogovore izborne modele koji će odgovoriti na legitimne zahtjeve konstitutivnih naroda i "Ostalih", a u skladu sa međunarodnim standardima.

Metod izbora dva člana Predsjedništva iz Federacije BiH putem amandmana na Ustav i Izbornog zakona, trebalo bi, pored presude Suda u Strazburu, da spriječi nametanje ishoda izbornih rezultata bilo kojem konstitutivnom narodu ili "Ostalim".

Nastavak sastanka 10. oktobra

Na sastanku je dogovoreno da se finaliziraju modeli za uspostavu efektivnog i efikasnog mehanizma koordinacije za pitanja EU poštujući principe uključivosti, bazirane na nadležnostima navedenim u ustavima u Bosni i Hercegovini, što će biti predstavljeno 10. oktobra.

Treći sastanak Dijaloga na visokom nivou će biti nastavljen 10. oktobra u Briselu, pod predsjedanjem komesara Štefana Fülea.

Dok bh. političari rade svoj posao neće biti sankcija

"Vodili smo dobru diskusiju i dosta posla je urađeno. Odlučili smo da pauziramo ovaj sastanak Dijaloga na visokom nivou i da ga nastavimo 10. oktobra. Bio je ovo produktivan sastanak gdje su svi učesnici ozbiljno radili i dali konstruktivan doprinos,", kazao je Štefan Füle nakon sastanka.

On je istakao da problem nije riješen, ali je napravljeno mnogo posla tokom inicijalnog sastanka.

"Imali smo dobru diskusiju o principima i modelima koja nam je dopustila da se složimo o stvarima koje sam naveo", kazao je Füle, dodavši da će navedeni principi predstavjati vodilju za intenzivan rad u BiH.

Visoki komesar je istakao da je jasno rekao političarima da je 16. oktobar datum kada EU komisija treba da usvoji ovogodišnji izvještaj o napretku.

"Nadam se da će rad na osnovu današnjih principa omogućiti da izvještaj o BiH bude pozitivan izvještaj koji će konačno otvoriti put za kredibilnu aplikaciju BiH da konačno postane članica EU", poručio je Füle dodavši da je to nešto što će građani BiH definitivno cijeniti te da dok god stranke u BiH budu radile na osnovu dogovorenog neće biti potrebe za sankcijama.

Bh. lideri o sastanku

"Postignut je pomak u pregovorima o provođenju odluke Sejdić-Finci, ali ne i precizan dogovor", rekao je Srni potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Mirsad Đonlagić.

Đonlagić je rekao da prijedlog SDA i HDZ-a BiH nije prihvaćen kao konačno riješenje i da je u opticaju nekoliko ranijih prijedloga, na kojima će se raditi narednih dana.

"Dogovoreno je da narednih 10 dana naporno radimo na traženju rješenja da bismo definisali detalje", dodao je Đonlagić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž potvrdio je Srni da su se politički lideri iz BiH u izjavi potpisanoj danas u Briselu obavezali da će postići dogovor o provođenju odluke Sejdić i Finci i 10. oktobra doći s njim u Brisel.

Prema njegovim riječima, konačan dogovor o načinu izbora u Federaciji BiH usaglasit će se narednih dana uz pomoć eksperata Evropske komisije. On je naveo da se više ne smije gubiti vrijeme i da se mora doći do rješenja. "Ovo je prekretnica u odnosima i posljednja šansa da ne izgubimo fondove", rekao je Raguž.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je Republika Srpska na današnjem sastanku u Briselu definitivno stavila tačku na priču o odluci Sejdić-Finci i afirmisala svoje ranije utvrđene stavove u vezi sa direktnim izborom članova Predsjedništva BiH i činjenicom da je Srpska jedna izborna jedinica.

"Što se tiče mehanizma koordinacije, on je finalizovan i značajan broj učesnika je saglasan sa predloženim rješenjem. Ostalo je i tu da se još dogovore neki detalji do 10. oktobra, tako da bi tog datuma u Briselu trebalo da budu i formalno stvoreni uslovi da BiH aplicira za status kandidata u EU, čime bi završili jedno teško poglavanje odnosa i uspostavili sasvim novu dinamiku", naglasio je Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je nakon današnjeg sastanka visokih zvaničnika Evropske unije (EU) i političkih lidera BiH da su na pola puta te da to što su danas uradili još uvijek nije potpuno rješenje.

Zlatko Lagumdžija i Nermin Nikšić održat će večeras, po povratku iz Brisela, konferenciju za medije.