BiH
7

Počeo sastanak političkih lidera u Pragu

FENA
Sa prvog susreta u Briselu (Foto: Arhiv)
Sa prvog susreta u Briselu (Foto: Arhiv)
Sastanak lidera vodećih političkih stranaka iz BiH s predstavnicima Evropske komisije o implementaciji presude u predmetu "Sejdić-Finci“ počeo je u Pragu nešto poslije 12 sati.

"Nadam se da ćemo naći rješenje. Svima nam je želja da se riješi presuda "Sejdić-Finci“ i ono što je suština te presude, ali da se ovo iskoristi da se riješi, uslovno rečeno, strah koji postoji kod jednog broja ljudi koji predstavljaju i hrvatske stranke", izjavio je za TV1 predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.

Dodao je da i SDPBiH, kao stranka koja također ima određeni broj hrvatskih glasova i smatra da je stranka koja treba da radi u interesu i Srba i Hrvata i Bošnjak i ostalih, zainteresiran da svi građani BiH ne budu diskriminirani.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž je izjavio za TV1 da se ne radi samo o izboru za Predsjedništvo BiH, nego i za Dom naroda PSBiH.

Kako je naveo, u oba ta krovna tijela treba osigurati da se izbjegne diskriminacija, a isto tako da se izbalansira politička situacija "da se više nikad ne nameće izborna volja bilo kome“.

"Vidjet ćemo koliko su druge stranke zaista spremne da ovo prepoznaju kao povijesnu šansu za stabilizaciju odnosa u BiH", kazao je Raguž.

"Savez za bolju budućnost BiH bi bio vrlo sretan kada bismo napravili spektakularno iznenađenje za naše građane i postigli dogovor, ali i dalje ostajem umjereni optimist", kazao je jučer Agenciji Fena predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

Kako su ranije prenijeli mediji, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da očekuje da na sastanku političkih lidera iz BiH u Pragu bude saopćeno da je u Federaciji BiH izabran model za provođenje odluke "Sejdić-Finci", navodeći da Republika Srpska neće dozvoliti da se stvari vraćaju na početak.

"Naši stavovi su poznati i neće se mijenjati", rekao je Dodik.