BiH
0

Politički lideri BiH sutra u Pragu traže rješenje presude "Sejdić i Finci"

SRNA
Sa razgovora u Briselu (Foto: Arhiv)
Sa razgovora u Briselu (Foto: Arhiv)
Lideri sedam vodećih stranaka u BiH sutra bi u Pragu, u prisustvu komesara za proširenje EU Štefana Fuelea, trebalo da razgovaraju o postizanju političkog dogovora o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci".

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da očekuje da na sutrašnjem sastanku bude saopšteno da je u Federaciji BiH izabran model za provođenje odluke "Sejdić-Finci" i istakao da Republika Srpska neće dozvoliti da se stvari vraćaju na početak.

"Naši stavovi su poznati i neće se mijenjati. Oni su što se tiče procesa Sejdić-Finci za nas završeni političkim konsenzusom koji smo postigli u Republici Srpskoj o tom pitanju", rekao je Dodik.

On očekuje da će u Pragu biti saopšteno da su partneri iz FBiH izabrali jedan od modela koji će se primjenjivati u tom entitetu, što bi omogućilo da se na plenarnom sastanku lidera to promoviše u dogovor.

Sekretar SNSD-a Željka Cvijanović izjavila je da bi bilo realno da na sutrašnjem sastanku političkih lidera iz BiH u Pragu bude postignut dogovor o provođenju odluke "Sejdić-Finci".

"Očekujemo da se politički partneri iz FBiH dogovore o načinu provođenja ove odluke. Nakon toga bismo mogli da krenemo sa određenim proceduralnim stvarima kako bismo na vrijeme imali sistem po kojem će se provesti izbori", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjoj Luci.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i zamjenik predsjednika te stranke Predrag Kovač otputovali su u Prag, izjavila je Srni savjetnica predsjednika SDS-a za medije Jelena Dabarčić.

"Stav Republike Srpske je nepromijenjen, barem što se tiče SDS-a. To je ono što je potpisano u Briselu da se direktno bira član Predsjedništva BiH", navela je Dabarčićeva.

Lider HDZ 1990 Martin Raguž rekao je danas Srni da očekuje da će se na sastanku u Pragu smoći hrabrosti i odgovornosti za postizanje dogovora i obezbjeđivanje evropske perspektive BiH.

SDP na sastanak u Pragu, prema riječima člana Predsjedništva ove stranke, Saše Magazinovića, ide kako bi se riješio problem "Sejdić-Finci", a ne otvarali novi.

"Sva ona rješenja koja vode integraciji BiH u EU, a da pri tome ne znače dezintegrativne procese unutar BiH, za SDP su prihvatljiva osnova za razgovor", rekao je Magazinović Srni.

On je ocijenio da je na sastanku stranačkih eksperata održanom u petak u Sarajevu, na kojem je razgovarano o pitanjima u vezi sa izmjenom Ustava i Izbornog zakona BiH ukoliko u Pragu dođe do političkog dogovora o provođenju odluke "Sejdić-Finci", napravljen pomak.

"Mislim da je urađen dobar posao koji opet zavisi od političkog dogovora", rekao je Magazinović, koji će sa Damirom Hadžićem biti u delegaciji SDP-a koju će u Pragu predvoditi predsjednik stranke Zlatko Lagumdžija.

Magazinović je naveo da je planirano da sastanak u Pragu počne sutra ujutro, a da će njegov završetak zavisiti od toka i rezultata razgovora.

On je dodao da je ostavljena mogućnost da razgovori budu nastavljeni i u utorak, 3. decembra.

Potpredsjednica HDZ BiH i jedan od pregovarača ove stranke u procesu rješavanja presude Evropskog suda u Strazburu Borjana Krišto izjavila je nakon ekspertskog sastanka u petak da je umjereni optimista kada je u pitanju sastanak u Pragu, ocijenivši da je teško očekivati da u dva dana bude riješeno nešto što se rješava tri godine.

Na sastanku u Pragu na najvišem stranačkom nivou učestvovaće SNSD, SDS, HDZ BiH, HDZ 1990, SDP, SDA i Savez za bolju budućnost BiH.

Srni je iz Saveza za bolju budućnost BiH rečeno da će delegaciju ove stranke predvoditi predsjednik stranke Fahrudin Radončić. SDA bi trebalo da predstavlja potpredsjednik stranke Šefik DŽaferović.

Lideri pet stranaka iz Federacije BiH o rješavanju pitanja "Sejdić-Finci" razgovarali su krajem oktobra u Budimpešti sa evropskim komesarom EU za proširenje Štefanom Fueleom, ali bez konkretnog dogovora.

Potom je, 8. novembra, u Briselu održan sastanak pravnih eksperata federalnih stranaka na kojem je razgovarano o ustavnim i pitanjima izbornog zakonodavstva, pod pretpostavkom da se postigne politički dogovor o provođenju odluke Evropskog suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci".