BiH
45

Maratonski sastanak bh. lidera i Sorensena

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U sjedištu delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini, nakon sedam sati, još traje sastanak lidera i predstavnika vodećih političkih stranaka iz Federacije BiH sa šefom Delegacije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Peterom Sorensenom.

Sastanku, između ostalih, prisustvuju lideri SDP-a, SBB-a i HDZ-a 1990, Zlatko Lagumdžija, Fahrudin Radončić i Martin Raguž, kao i predstavnici SDA i HDZ-a BiH.

Dva dana prije isticanja roka za dogovor o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburgu, a koji je bh. liderima dao evropski komesar za proširenje Stefan Fule na sastanku na visokom nivou u Bruxellesu 1. oktobra, predstavnici političkih stranaka iz FBiH bi na sastanku sa Sorensenom trebali razgovarati o detaljima dogovora o implementaciji presude u slučaju "Sejdić-Finci", budući su političari iz Republike Srpske (RS) već ranije potvrdili kako će prihvatiti rješenja dogovorena na nivou FBiH.

Evropski zvaničnici zaprijetili su liderima BiH stranaka da će, ukoliko ne dođe do dogovora o provođenju presude "Sejdić-Finci", BiH trpjeti ozbiljne posljedice.

Predsjednik SBBBiH Fahrudin Radončić je jutros, kada je dolazio na sastanak, kazao da je glavna tema današnjeg sastanka način izbora članova Predsjedništva BiH, prije svega model koji su predložila dva HDZ-a.

Tokom proteklih dana održan je niz bilateralnih sastanaka. Pored lidera SNSD-a i SDP-a Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije, jučer su se sastali čelnici dva HDZ-a u BiH Dragan Čović i Martin Raguž, a sinoć u Mostaru Čović i lider SBB-a Fahrudin Radončić.

Iz dva HDZ-a će ponuditi svoj model tzv. "minimalne multietničke potpore", dok je Radončić nakon sastanka sa Čovićem kazao da načelno prihvata dogovor, ali da koncept dva HDZ-a treba razrađivati.