{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bh. političari nisu postigli dogovor u Briselu

10.10.2013. u 13:26
0
303
Bh. političari nisu postigli dogovor u Briselu
0
Bh. lideri ni u četvrtak nisu postigli dogovor o provođenju presude Suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu Sejdić-Finci koji je neophodan da bi se odblokirao evropski put zemlje.
"Šta dalje - dalje nam je u Sarajevo i nastaviti raditi na rješenju, uz asistenciju Evropske komisije. Čvrsto vjerujem da ćemo zajedno sa Evropskom komisijom imati rješenje", rekao je nakon sastanka lider HDZ-a 1990 Martin Raguž, objavio je Radio Slobodna Evropa.

Fena nezvanično saznaje da će u narednom periodu Evropska unija preuzeti na sebe da razradi koncept implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci".

Konferencija za novinare koja je bila predviđena poslije sastanka otkazana je.

U Briselu su se u četvrtak vodili razgovori na visokom nivou između Evropske komisije i BiH o provođenju presude Sejdić-Finci, te mehanizmu koordinacije BiH sa EU, ali dogovor nije postignut.

Prije gotovo četiri godine Sud za ljudska prava u Strazburu presudio je u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija i naložio Bosni i Hercegovini da osigura nacionalnim manjinama mogućnost kandidovanja za člana Predsjedništva BiH i učešće u radu Doma naroda državnog parlamenta.

Lideri vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini mnogo puta su za to vrijeme pokušavali dogovoriti ovo pitanje i to uglavnom kada je na tome insistirala međunarodna zajednica, no dogovor nije postignut.

Za četiri protekle godine definisano je nekoliko modela, no niti jedan od njih nije bio prihvatljiv za sve. Stoga su čelnici Evropske unije i pozvali političke lidere prije devet dana, ali nije postignut dogovor, kao ni u četvrak.

Na prethodnom sastanku u Briselu 1. oktobra, lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su principe za provođenje odluke "Sejdić i Finci", u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz FBiH.

Sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom u četvrtak su razgovarali lideri SNSD-a Milorad Dodik, SDS-a Mladen Bosić, SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija, HDZ-a BiH Dragan Čović, HDZ-a 1990 Martin Raguž, SBB-a Fahrudin Radončić i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, te premijeri Republike Srpske Željka Cvijanović i Federacije BiH Nermin Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: