BiH
53

Lideri političkih stranaka postigli "visok stepen saglasnosti", nastavak u Pragu

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predstavnici političkih stranaka iz BiH (SDA, SDP, HDZ, HDZ 1990, SBBBiH, SDS, SNSD) održali su jutros u zgradi Delegacije EU u Sarajevu sastanak na ekspertnom nivou s predstavnicima Evropske komisije.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Sastanak je trajao nešto više od četiri sata, a učesnici su po završetku izjavili da je cilj sastanka bio razjašnjavanje tehničkih pitanja da bi se približili stavovi bh. aktera i da bi se pomoglo da BiH ispuni svoje obaveze prema međunarodnom pravu, eliminirajući diskriminaciju pri izboru za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH.

Članica Predsjedništva SDP-a BiH Lidija Korać kazala je da je prisustvom predstavnika SDS-a i SNSD-a na posljednja dva sastanka priča o implementaciji presude "Sejdić-Finci" vraćena u domen državnog problema.

"U toku današnjeg sastanka postignut je visoki nivo saglasnosti o pojedinim pitanjima tehničkog karaktera. Rezultati ovog sastanka bit će u funkciji ukoliko dođe do postizanja dogovora 2. decembra u Pragu u smislu da mi već imamo rješenja amandmana na Ustav BiH i izmjena Izbornog zakona BiH", kazala je Korać.

Dodala je da su dati odgovori na mnoga pitanja koja mogu biti postavljena na sastanku u Pragu, od toga koji je obuhvat amandmana na Ustav BiH i sukladno tome izmjena i dopuna Izbornog zakona.

"Postigli smo visoki stepen suglasnosti i nadam se da će 2. decembra biti postignut sporazum", kazala je Korać.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović istakao je da su na današnjem sastanku otvorena sva pitanja koja bi se mogla pojaviti na sastanku u Pragu.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Sva pitanja su formalnopravne i tehničke naravi i mi očekujemo da će biti postignut politički dogovor. Sadržaj sastanka vam ne mogu otkriti, tako smo se dogovorili jer želimo sačuvati konstruktivnu atmosferu koja nam je potrebna u implementaciji presude 'Sejdić-Finci'", kazao je Džaferović.

Otkrio je tek da je jedno od pitanja bilo šta od političkog dogovora, kada bude postignut, situirati u Ustav BiH, a šta u Izborni zakon.

"To je vrlo važno ustavnopravno, ali i političko pitanje. Čini se da postoji konsenzus među strankama u BiH", naglasio je.

Ipak, o nekim pitanjima, dodao je, još nema suglasnosti i morat će se raditi na tome.

Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac kazao je da je danas razgovarano o modelima primjene amandmanske promjene Ustava BiH.

"Definitivno je dosta tema o kojim postoji dogovor, ali i onih gdje nema sporazuma. Dijelim umjereni optimizam da će ovo pitanje biti riješeno u Pragu, ali evidentni su i dalje problemi u Federaciji BiH i nerazumijevanje između bošnjačkih i hrvatskih stranaka", smatra Košarac.

Istakao je da su stavovi i zaključci Narodne skupštine RS-a inkorporirani u dosadašnje razgovore i da su interesi koje zastupa SNSD ispunjeni.

Potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto ponovila je da je razgovarano o pravnim aspektima implementacije presude "Sejdić-Finci".

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

"Teško je govoriti da tu postoji određeni stepen saglasnosti, ali nastavljamo razgovore u ponedjeljak. HDZBiH čini sve da uistinu napravi iskorak, prije svega, za BiH, za njene konstitutivne narode i građane koji u njoj žive. Mi ćemo dati doprinos kroz radne, ekpertne skupine i političku razinu, jer jedino tako možemo doći do rješenja", rekla je Krišto.

Potpredsjednik HDZ 1990 Josip Merdžo kazao je da postoje određeni pomaci u procesu iznalaženja rješenja za implementaciju presude "Sejdić-Finci".

"Ova implementacija dodiruje dosta aspekata Ustava BiH. Nije to samo izbor članova Predsjedništva BiH, već i Dom naroda, kao i određene procedure. Vidljivi su različiti pristupi, ali nadam se da će u Pragu biti određene stvari dogovorene, pa i parafirane", istakao je Merdžo.

O modelima implementacije presude "Sejdić-Finci" bit će govora na sastanku u Pragu 2. decembra.