{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lideri BiH danas u Briselu, hoće li postići dogovor?

F
1.10.2013. u 07:23
23
55
Lideri BiH danas u Briselu, hoće li postići dogovor?
23
Lideri BiH danas u Briselu, hoće li postići dogovor?
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnici Evropske komisije i politički lideri Bosne i Hercegovine će u utorak u Briselu održati treći ciklus dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja.
Sastankom će predsjedavati Komesar za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Füle, a pozvani su svi politički lideri, kao i predstavnici Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.

Cilj sastanka je rješenje tri hitna pitanja vezana za proces pristupanja Bosne i Hercegovine: provođenje presude u slučaju Sejdić-Finci, uspostava mehanizma koordinacije o pitanjima Evropske unije i usklađivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/Privremeni sporazum u kontekstu pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji.

Sastanak će početi u 9.30, kada će mediji imati priliku za snimanje.

"Dijalog je pokrenut u junu 2012. kako bi se naglasila snažna i kontinuirana predanost Evropske komisije Bosni i Hercegovini i njenim građanima. Cilj ovog dijaloga je pomoći BiH da napreduje u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Prvi ciklus je održan u junu 2012. u Briselu, a drugi u novembru 2012 u Sarajevu", saopćeno je iz Ureda komesara za proširenje i evropsku politiku susjedstva Štefan Fülea.

Kako je u svojoj poruci pred ovaj sastanak istakao šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen, Bosna i Hercegovina je izgubila previše vremena, dok je ostatak regiona napredovao ka Evropskoj uniji.

Govoreći o predstojećem sastanku, Sorensen je kazao da su lideri ti koji moraju reći kako namjeravaju ukinuti diskriminaciju u izboru za Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

"Oni moraju reći kako će osigurati da odluke o bitnim pitanjima u vezi sa EU budu donošene u BiH na efikasan način. Njima su građani povjerili mandat da to urade. Budući da će korist od evropskih integracija imati prvenstveno građani, lideri imaju sve razloge da preuzmu odgovornost i urade ono što je potrebno", istakao je Sorensen.

U svojim izjavama proteklih dana, lideri bh. stranaka izrazili su različita očekivanja od ovog susreta.

Čelnici dvije najjače političke stranke s hrvatskim predznakom - HDZ-a BiH Dragan Čović i HDZ-a 1990 Martin Raguž, otišli su na sastanak u Brisel s optimizmom, ali su upozorili kako bi evropski put BiH mogao biti zamrznut na duže vrijeme ako se ne napravi pomak u pregovorima o provedbi presude Suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci.

U izjavi za Večernji list, Čović je kazao kako na sastanak čelnika sedam bh. političkih stranaka s predstavnicima Evropske unije odlazi s optimizmom.

"Po pitanju presude Suda u Strasbourgu, mislim da smo napravili veliki iskorak, ali nije dovoljno reći da smo se oko nečega usuglasili. Za to treba vidno djelovanje među svim parlamentarnim strankama u FBiH, jer iz RS-a imam bjanko potporu ako se dogovorimo oko izravnog izbora", kazao je Čović.

"Svi mi koji ćemo putovati u Brisel moramo se dogovoriti, napraviti nužne iskorake kako bi ova zemlja konačno krenula naprijed. Sve ćemo učiniti, to je naš temeljni zaključak, da u Brisel ne idemo "praznih ruku" jer bi to bilo porazno za BiH. Stoga, pozivamo i druge stranke i njihova čelništva da razumnim postupcima i iskoracima iskoristimo priliku koja nam se nudi", izjavio je Raguž nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a 1990.

Predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija izjavio je u subotu u Mostaru, nakon sjednice Glavnog odbora SDPBiH, kako je potrebna veća uključenost Evropske unije u cijeli proces provedbe presude Sejdić – Finci.

"Evropska unija treba imati aktivniju ulogu u ovom procesu, jer međunarodna zajednica ima obveze prema BiH proizašle iz Daytona, a imaju i svog specijalnog predstavnike koji se treba specijalnije uključiti u rješavanje ovog problema", kazao je tada Lagumdžija.

On je izrazio sumnju da će se u utorak u Briselu postići bilo kakav dogovor oko provođenja presude.

Nešto prije toga, po povratku iz New Yorka gdje je učestvovao u radu Generalne skupštine UN-a, Lagumdžija je kazao da je u razgovoru s dužnosnicima Evropske unije prepoznao kritičnu masu spremnosti da EU uspostavi veću količinu liderstva u BiH.

Podsjetio je da je prije mjesec dana 1. oktobar postavljen kao tačka kada će biti donesena konkretna odluka o unutarnjim refomama, prvenstveno implementacija presude "Sejdić-Finci" ili, ukoliko se to ne desi, "kupe se krpice i svako ide svojoj kući".

"Tako se javnosti predstavljalo. Ne znam da li su htjeli, i SDA i HDZ da sve ispadne ovako, ali oni su nama 'pojeli' vrijeme. Vrlo je teško tvrditi da će 1. oktobra biti postignut dogovor. Smatram da EU treba imati više liderstva u BiH i ne smijemo dozvoliti da ta presude, umjesto da uspostavi kohabitaciju građanskog i nacionalnog, zacementira postojeće podjele. U tom slučaju, bolje i da je ne primijenimo",kazao je Lagumdžija.

Zbog naglog pogoršanja zdravlja člana najuže porodice, predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić neće moći putovati na sastanak u Briselu. Delegaciju SBB-a predvodit će potpredsjednik stranke Mirsad Đonlagić.

Inače, Fahrudin Radončić je u ponedjeljak, umjesto predviđenog susreta u Mostaru, imao polusatni telefonski razgovor sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji je ponovo istakao da HDZBiH i SDA, nemaju potpuno definirani tekstualni prijedlog za provedbu presude „Sejdić i Finci“, koji bi se mogao dati na uvid SBB-u.

Delegacija SBB-a u Briselu, na čelu sa Đonlagićem, ima sve kompetencije zastupanja stavova Saveza za bolju budućnost.

"Sastanak predstavnika političkih stranaka iz BiH sa evropskim komesarom Štefanom Fuleom u Briselu jedan je u nizu pokušaja da se izađe iz ovog našeg bosanskog ćorsokaka", kazao je generalni sekretar SDA Amir Zukić.

On je naglasio da se SDA u pripremama za sastanak u Briselu potrudila i izašla s konstruktivnim prijedlogom implementacije presude Sejdić-Finci, te u tom cilju organizirala sastanke.

"Ima kritičara koji pokušavaju već dvije-tri godine da nađu rješenje, ali nisu ga uspjeli pronaći, pa se nadam da će ponuditi neka pozitivna rješenja", istaknuo je on.

Inače, delegaciju SDA će u Briselu predvoditi zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović, jer se predsjednik SDA Sulejman Tihić nalazi na bolničkim pretragama.

Komentirajući dogovor HDZBiH i SDA, zastupnik SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Lazar Prodanović kazao je za Fenu da je „taj model apsolutno prihvatljiv“.

"Studija koja je objavljena u BiH 2011. godine je predviđavala takav model – da Federacija BiH bude jedno izborno područje i da ima dvije izborne jedinice. To bi bilo veoma dobro jer bi smanjilo ukupne tenzije koje su često vezane van suštine presude, ali su suštinske za povjerenje unutar BiH između konstitutivnih naroda i građana", kaže Prodanović.

Uime SNSD-a, izrazio je nadu da će „doći do rješenja koje bi BiH iz ove faze potpunog nazadovanja poveo u situaciju da ispuni obaveze, uključujući mehanizam koordinacije, i aplicira za sticanje statusa kandidata za članstvo u EU, što bi BiH uvelo u stanje potpune ekonomske i političke stabilizacije“.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: