{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Čović: Nije bilo dogovora o podjeli FBiH

A
2.10.2013. u 12:52
9
38
Čović: Nije bilo dogovora o podjeli FBiH
9
Čović: Nije bilo dogovora o podjeli FBiH
Dragan Čović
Nikakvih podjela nije bilo, neki su pojedinci htjeli profitirati na tome, kaže u razgovoru za agenciju Anadolija predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) Dragan Čović, komentirajući sinoćnje optužbe lidera Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatka Lagumdžije kako su SDA i HDZBiH dogovarali podjelu FBiH, ali da se nisu dogovorili u vezi karata.
Čović, koji se jedini jučer nije oglašavao poslije sastanka bh. lidera sa evropskom komesarom za proširenje Štefanom Fueleom, objašnjava da je problem nastao jer je dogovor pravio sa SDA, a ne SDP-om.

"Naravno, druga bošnjačka stranka je intervenirala u tom smislu kao da mi nešto dijelimo. Nažalost, ni blizu toga da je gospoda bila u pravu. I mi smo kazali da samo želimo da u FBiH napravimo dva izborna područja kako bi se osigurao svaki narod i imao jednaku šansu birati. Tako je to u odnosima bošnjačkih stranaka, kad s jednom napravite jedan iskorak, odmah druga ima intervenciju. To se jučer desilo u odnosima između SDP i SDA, ali i tu je vrlo brzo ukazano da su neki pojedinci imali kvalitetnijih dogovora nekada po Evropi", zagonetan je bio Čović.

Kaže da je izborna kampanja za Opće izbore u BiH 2014. godine uvelike počela.

"Riječi da se nešto dijeli, nikome ne donose ništa dobro, pa ni onima koji to izgovaraju. Ideja o dva područja u FBiH nije nikakva podjela. To je u osnovi rješenje izbora dva člana Predsjedništva BiH po mjeri dva konstitutivna naroda i svih drugih, jer smo kazali da u BiH, i FBiH i RS, svako se može kandidirati. Svi imamo jednaku šansu", tvrdi on.

Otkriva da je svojevremeno i sam Lagumdžija bio spreman prihvatiti rješenja zbog kojih danas optužuje SDA. Kaže da je Lagumdžiji otprilike takvo rješenje bilo prihvatljivo.

"Bili smo mi u dobra doba što se tiče tog dijela. Sad je okrenuo priču samo zato jer smo pričali sa SDA. Inače... No, ne želim konfrontaciju. Želim ih dovesti da zajedno tražimo rješenja jer je to jedini način", komentira Čović za AA.

Ističe da je umjereni optimista i da je osobno zadovoljan dogovorom u Bruxellesu jer da, kako kaže, nije bilo sporazuma SDA i HDZ BiH jučer ne bi bilo nikakvog dogovora.

"Istina, mi se nismo mogli konačno dogovoriti oko dva izborna područja. Da smo i to dogovorili, to bi bilo podržano sigurno. Svakako, mi smo ovo jučer mogli donijeti kao odluku (dogovor SDA u HDZBiH), i to bez problema. Ali, ja sam insistirao da to nije dobro uraditi bez SDP-a, jer time ništa nismo dobili i nastavile bi se samo političke igre. Zato smo išli u traženje principa koji su do tada dogovoreni bili i njih smo definirali jer je povjereniku Štefanu Fueleu bilo jako stalo da napravimo te principe i da imamo neki konkretan rok, pa nam je postavio 10. oktobar", objašnjava Čović.

Nadalje, kaže da će u narednim danima nastojati utvrditi rješenja kroz razgovor sa svim strankama. Upozorava kako se do rješenja mora doći jer su prijetnje o sankcijama iz Bruxellesa, ne bude li dogovora, krajnje ozbiljne. BiH, kaže, niko iz EU ne bi stavljao u svoje projekte, pa ni finansijske, a to je najveća moguća kazna.

"Ako svi shvatimo da BiH može živjeti samo ako su tri naroda jednakopravna, onda ćemo naći rješenja. Ako i dalje bude isticanja toga kako će neko ići da dijeli državu, nešto prodaje, boji je zelenom ili plavom bojom, ne treba pretjerano ni očekivati. Ja sam umjereni optimista. Moramo sedam dana intenzivno raditi uz pomoć Europske unije. Bilo kakve tvrde izjave i prikupljanje jeftinih poena, a već je toga bilo, samo šteti procesu", komentira lider HDZ BiH.

Na sastanku u Bruxellesu je ponovo istakao primjer predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića koji, uprkos važnosti teme, nije došao na sastanak. Pita se koga taj čovjek predstavlja.

"Ako ćemo i dalje tako, možemo samo imati opći zastoj" kaže on.

Čović ističe da su sada u opticaju dvije opcije za mogući dogovor o implementaciji presude Evropskog suda u Strazburu u slučaju "Sejdić-Finci".

"Jedna je elektronski sistem koji je iznošen kao model minimalne multietničke zastupljenosti, a drugi je ovaj direktni koji ide na našao jednostavni strukturu kroz dva izborna područja. Ako poštujemo princip funkcioniranja ove države to je trebalo davno riješiti. Ako ne, može ovo trajati dugoročno. Jedino je Hrvatima stalo da to danas završimo jer jedino nama ne odgovara sadašnji sistem izbora koji trenutno imamo. Svi drugi imaju komoditet i mogućnost da raznim igrama zadrže sadašnje stanje", zaključio je Čović.

Politički lideri u BiH potpisali su jučer u Bruxellesu set zaključaka, među kojima je i onaj koji se odnosi na puno prihvatanje neophodnosti implementacije presude "Sejdić-Finci", a što će omogućiti pravo svih da se kandidiraju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda PSBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: