BiH
5

U Pragu sastanak političkih lidera o implementaciji presude "Sejdić-Finci"

FENA
Sa razgovora u Briselu (Foto: Arhiv)
Sa razgovora u Briselu (Foto: Arhiv)
Sastanak lidera političkih stranaka iz BiH s predstavnicima Evropske komisije u vezi s implementacijom presude u predmetu "Sejdić-Finci“ bit će održan danas u Pragu.

"Savez za bolju budućnost BiH bi bio vrlo sretan kada bismo napravili spektakularno iznenađenje za naše građane i postigli dogovor, ali ja i dalje ostajem umjereni optimista. Trudit ćemo se da nađemo kompromis između dva potpuno suprotna stava", kazao je za Agenciju Fena predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

Predsjednik HDZ-a 1990 Martin Raguž je kazao Feni da je ta stranka u kontinuitetu u ovim razgovorima bila aktivna i inicijativna, "predlagala i pozivala na dogovor i kompromis u interesu BiH i svih njenih građana i naroda, u interesu njene budućnosti i evropskog puta“.

"Mislimo da taj evropski put nema alternative i da je vrijeme da smognemo odgovornosti da otkonimo diskriminaciju, a i izjednačimo poziciju konstitutivnih naroda. U tom kontekstu imamo veliku šansu. Koliko god to ponekad izgledalo daleko i teško, mislim da treba vjerovati", kazao je Raguž.

Dodao je da treba raditi dalje i "svaki susret i razgovor iskoristiti da odemo korak naprijed“.

Član Predsjedništva SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao Feni da SDP u Prag ide kao dio rješenja, a ne dio problema.

"Voljeli bi da na sve dogovore stavimo tačku u Pragu i konačno dođemo do rješenja", kazao je Magazinović.

Po njegovim riječima, stav SDP-a BiH je od ranije poznat, a to je da sve ono što vodi Bosnu i Hercegovinu u EU, a pri tome ne znači dezintegrativne procese unutar BiH, za SDP je prihvatljivo kao osnova pa čak i kao rješenje.

"Ono što je najvažnije jeste da smo iza sebe stavili sva moguća rješenja koja podrazumijevaju crtanje karata i nadamo se da su to i svi ostali shvatili i da smo trenutno bliže rješenju nego što smo ikad bili, pa da je moguće čak da se ono postigne i u Pragu", kazao je Magazinvić.

Član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Miroslav Mikeš ponovio je jučera na konferenciji za novinare u Banjoj Luci stav RS-a o provođenju odluke "Sejdić-Finci“, te dodao da se može razgovarati samo o onome što stoji u toj odluci.

Partneri u FBiH se, kaže, moraju dogovoriti, te do kraja aprila napraviti izmjene Izbornog zakona BiH kako bi mogli biti raspisani parlamentrani izbori koji bi bili legalni.