BiH
5

Čović i Dodik se slažu o provedbi presude Sejdić-Finci

FENA
Čelnici HDZ-a BiH i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik ponovili su danas u Mostaru kako imaju ista stajališta u vezi s provedbom presude Sejdić-Finci te da čekaju stav bošnjačkih stranaka, koje, prema Dodikovom mišljenju, nisu poštovale prethodni dogovor postignut po tom pitanju u Bruxellesu.
Sa današnjeg sastanka
Sa današnjeg sastanka

Oba čelnika naglasila su kako očekuju dogovor u vezi s tim pitanjem na sastanku u Bruxellesu 1. oktobra te ponovili kako je potrebno zadovoljiti princip da nijedan narod ne bira drugom predstavnike u Predsjedništvo BiH.

"Ja se radujem sastanku u Bruxellesu i mislim da je komesar Evropske komisije za proširenje Stefan Fuele uložio napor da dođe do pomaka po ovom pitanju i ranije. No, moram napomenuti da je prethodni sastanak rezultirao dogovorom koji bošnjačke stranke nisu ispoštovale, a to je mogućnost da iz jednog naroda ne mogu biti birana dva predstavnika u Predsjedništvo BiH što bi bilo fer i korektno", naglasio je Dodik, dodavši kako misli da nije ni fer ni korektno što je nakon povratka u BiH jedan dio međunarodne zajednice i "sarajevske političke čaršije" napravio priču o teme da je za to kriv neko drugi.

I Čović je naglasio kako u Bruxellesu očekuje dogovor te napomenuo kako sve ovisi od dogovora kojeg će domaći predstavnici postići ovdje. "Ukoliko se ne dogovorimo prije sastanka onda se bojim da od tog sastanaka neće biti koristi", naglasio je on.

Na novinarsko pitanje postoji li mogućnost indirektnog principa izbora člana predsjedništva u RS, Dodik je kazao kako je to neprihvatljivo.

Prema njegovom mišljenju, i građanski princip koji masovno zagovaraju bošnjačke stranke je neprimjenjiv u BiH te da u FBiH treba omogućiti model koji neće dozvoliti da jedan narod bira predstavnike drugog naroda.

Također, na sastanku je ponovljeno kako je na sastanku Zajedničke komisija koja je formirana na razini BiH u okviru Vijeća ministara, prije nekoliko dana mehanizam koordinacije u potpunosti usaglašen između srpskog i hrvatskog naroda te da ponovo bošnjački predstavnici nisu prihvatili taj mehanizam i model smatrajući da je potrebno da se on doradi.

Podsjećamo, u posljednje vrijeme politički predstavnici većinom se odvojeno dogovaraju o stavovima u vezi s presudom Sejdić-Finici koju će obrazložiti na sastanku 1. oktobra u Bruxellesu, a što je jedan od uvjeta za evropski put BiH, te da, iako su na prethodnom "briselskom sporazum" postigli dogovor, taj dogovor nikada nije ispoštovan.