BiH
2

Dodik-Čović: Nastavlja se rad Vijeća ministara, ali i razgovori stranaka

FENA
Čović i Dodik (Foto: SRNA)
Čović i Dodik (Foto: SRNA)
Vijeća ministara BiH će nastaviti da radi, ali se nastavljaju i razgovori stranaka o rješenju za implemetaciju presude "Sejdić-Finci“ i ona stranka koja bude na tragu tog rješenja koje zagovaramo, bit će prihvatljiv partner u vlasti, rekli su danas predsjednici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik i lider Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović.

Dodik je dodao da u ovom trenutku niko ne može reći da li će SDPBiH ostati u "šestorki“ ili da li će SDA ući u vlast.

Naglasio je da su otvoreni da razgovaraju sa svima koji su spremni da ispoštuju princip, da jedna narod neće birati političke predstavnike drugom i onaj ko to prihvati, bit će njihov partner u vlasti.

Promjena stavova kod Bošnjaka

Kazao je da se predugo stoji na pitanju presude "Sejdić-Finci“ te da je do promjene u stavovima dogovorenim u Briselu došlo kod bošnjačke političke strukture.

I Čović je potvrdio da se sinoć sastao s liderom SDA Sulejmanom Tihićem, te da će ona stranka koja u skladu s ranijim dogovorima prihvati rješenje za implemetaciju presude "Sejdić-Finci“ biti prihvatljiv partner u vlasti.

"Pokušavamo naći partnera kod Bošnjaka, koji je spreman naći rješenja za tu odluku Suda u Strazburu, na tragu ranije potpisanog dokumenta i principa i načela koji su dogovoreni i manje ili više usaglašeni u Briselu", precizirao je Čović na zajedničkoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Nada se da će do toga doći kako bi se najesen u Parlamentu BiH mogle donijeti neophodne odluke i pitanje "Sejdić-Finci“ skinuli s dnevnog reda.

"Od toga i zavisi dinamika naših odnosa s partnerima u FBiH, s obzirom da većina stvari u FBiH danas ne funkcionira pa se nastoji osigurati normalan rad bar u Vijeću ministara BiH", kazao je Čović.

Razgovarat će, kaže, i narednih dva mjeseca sa svim strankama o mogućem rješenju kako bi se napravio iskorak, budući da je izgubljeno jako puno vremena.

Dodik i Čović su ponovili da postoji saglasnost dvaju stranaka po bitnim pitanjima u BiH.

Čović: Četiri teritorijalne jedinice

Bilo je riječi i o drugim pitanjima vezanim za rad institucija BiH, a Dodik tvrdi da su Srbi i Hrvati imali problema 6. juna, dok su Bošnjaci "mogli slobodno da se šeću“, ali su određeni razgovori omogućili da se ponovo radi u bh. institucijama. Ukoliko se takva situacija ponovi, uvjerava, RS će razmisliti o daljem učešću, jer ne želi da rade pod pritiskom.

Čović je ponovio je stav da bi BiH trebalo reorganizirati na način da postoje četiri federalne, odnosno teritorijalne jedinice ili entiteta. On je rekao da je i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović jučer u Brčkom ponovio da se ne žele miješati u unutrašnje odnose u BiH već će podržati unutrašnji bh. dogovor.

Ističući da legitimni i legalni predstavnici svakog naroda moraju biti u vlasti, on je dodao da tu ne može biti.

Također, dodaje da nije prihvatljivo i nametnuto rješenje o predsjedniku FBiH odlukom OHR-a.

"To su stvari koje ne možemo toleritati i to su ljudi bez autoriteta", kazao je on i dodao da niko u FBiH nije profitirao od tih rješenja.

Na Čovićevu konstataciju o četiri teritorijalne jedinice u BiH reagirao je i Dodik koji je dodao da je sasvim jasno da je RS "jedna nedirnuta teritorijalna jedinica“.