BiH
2

Danas treća runda razgovora bh. političara u Briselu

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Briselu će danas biti nastavljena treća runda dijaloga na visokom nivou između Evropske komisije i BiH tokom koje će u fokusu biti provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci", te mehanizam koordinacije BiH sa EU.

Početak sastanka planiran je u 9:00 sati, dok će komesar za proširenje EU Štefan File u 12:00 saopštiti rezultate razgovora. Materijal sa sastanka bit će dostupan na web stranici Evropske komisije od 14:00 sata, saopštio je portparol komesara za proširenje EU Peter Stano.

Treća runda prekinuta je prošle sedmice da bi se dalo političkim liderima iz BiH vremena da usaglase detalje sporazuma o provođenju odluke u slučaju "Sejdić i Finci" i o mehanizmu koordinacije.

Predstavnici RS su otputovali u Brisel sa ranije usaglašenim stavom o provođenju odluke "Sejdić i Finci", a lideri iz FBiH sinoć je trebalo da obave posljednje konsultacije pred sastanak na visokom novou.

Na prethodnom sastanku u Briselu 1. oktobra, lideri političkih stranaka iz BiH potpisali su principe za provođenje odluke "Sejdić i Finci", u kojima se navodi da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz FBiH. Učesnici sastanka dobili su od zvaničnika EU 10 dana za postizanje konačnog dogovora.

Dan uoči sastanka u Briselu, iz Fileove kancelarije su poručili da od političara iz BiH sutra žele čuti konkretna rješenja.

Fileov portparol Peter Stano istakao je da je Brisel trenutno fokusiran na postizanje konačnog rješenja.