{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Briselu potpisani principi implementacije presude "Sejdić-Finci"

1.10.2013. u 15:46
1.10.2013. u 18:09
101
113
U Briselu potpisani principi implementacije presude "Sejdić-Finci"
101
U Briselu potpisani principi implementacije presude "Sejdić-Finci"
U Briselu je održan sastanak predstavnika Evropske komisije i lidera bh. političkih stranaka, na kojem je ostvaren napredak kada je riječ o provođenju presude "Sejdić-Finci".
Kako saznajemo, učesnici su potpisali principe implementacije presude, a finalni dogovor se očekuje na narednom sastanku u Briselu za deset dana.

Zaključke današnjeg sastanka javnosti će predočiti Komesar za proširenje i evropsku politiku Štefan Füle. Osim njega i bh. predstavnika, na sastanku su učestvovali i predstavnici Vijeća Evrope i Venecijanske komisije.

Tokom sastanka učesnici su se u nekoliko navrata razilazili o tome kako provesti presudu Međunarodnog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić-Finci". Međutim, na kraju je došlo do dogovora oko pet principa plus još jedan.

Prema principima za provođenje odluke Sejdić i Finci, koje su potpisali, navodi se da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktno - jedan član iz Republike Srpske, a dva iz Federacije BiH.

Građani Brčko Distrikta imat će pravo da glasaju za kandidate za članove Predsjedništva u FBiH, ali i u RS-u.

Na sastanku se razgovaralo i o mehanizmu koordinacije u procesu evropskih integracija, koji je predložila Evropska komisija. Da li je u ovom pogledu došlo do napretka još uvijek se ne zna.

Bh. delegacija u Briselu je podijeljena je na dva dijela. Premijer Bevanda i entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić dogovaraju mehanizme koordinacije dok su predstavnici sedam stranaka bili fokusirani na dogovor o provođenju presude "Sejdić-Finci".

Učesnici sastanka u BiH će se vratiti danas i sutra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: