Komentari (36)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
ODGOVOR JE U GRAĐANSTVU! jednostavno, pusti ti sve njihove proizvode na plice, nije nikakav problem, imate uvjete za uvoz... ali ako građani budu kupovali domaće proizvode, ne mogu nam ništa - nikoga ne mogu puškom natjerati da kupiš strano, iako te mogu "puškom" natjerati da im dopustiš uvoz.
jos ce ispasti da nam vlast stiti domace proizvodjace...i to u tolikoj mjeri da se Evropi suprotstavljaju :D vjerovali ili ne... :))))
Neka se oni ne suprotstavljaju Evropi, nikako, i neka nas ne štite od nje, neka nas uvedu u gospođu Evropu! To je jedino što pruža neke nade !
Da, mislim pustiti godinama bez barijera svu trgovinu sa EU i onda se narod pita sto nema radnih mjesta, pa nema radnih mjesta zato sto uvozimo za 100 miliona jabuke, sljive i kruske, jer EU subvencionira bespovratno velikim sredstvima i agrikulturu i prehrembenu industriju i selo u globalu i to sve osloboditi barijera u BiH, onoj ratnoj i sadasnjoj, to je genocid radnih mjesta u BiH i to svjesni genocid koji se provodi od rata do danas. Zato ako ste nezaposleni, zahvalite to idiotima koji su potpisali ugovore o slobodnoj trgovini sa EU, Srbijom, Slovenijom i Hrvatskom, plus CEFTA. Takve stvari ne potpisuje devastirana u ratu ekonomija jer to je genocid radnih mjesta. DIREKTNI KRIVCI ZA VASU NEZAPOSLENOST SU BIH POLITICARI OD RATA DO DANAS! TO SE MOGLO VRLO LAKO IZBJECI, MEDJUTIM KORUPCIJA!
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Koju domaću jadan ne bio, pa dvije trećine stanovnika ove nesretne zemlje bi da je preimenuje i pripoji svojim etničkim maticama...šta ćeš ispuniti? Možda tiket na kladionici jedino... Prvo se mora napraviti funkcionalno političko rješenje, potom sve ostalo...
poruka BH gradjanima i EU: neka kupuje ko shta hoche, i nek' se niko nikom ne nameche, jer.. od nameta nema selameta. odavno poznato.
BiH u procjepu: Kako zaštititi domaću proizvodnju i ispuniti zahtjeve EU ---------------------------------------------- STVAR KOJA JE OVDJE POGRESNA JE TA, DA BIH JE JEDNA OD STRANA U PREGOVORIMA O TRGOVINSKOJ RAZMJENI I DA ONA NE TREBA ISUPNJAVATI ZAHTJEVE EU, NEGO DA SE POSTAVI KAO RAVNOPRAVNA STRANA. EU NIJE NADREDJENA BIH, NEGO JE JEDNA OD DVIJE STRANE U TRGOVINSKOJ RAZMJENI!
BiH u procjepu: Kako zaštititi domaću proizvodnju i ispuniti zahtjeve EU ----------------------------------------------- KAKO? NIKAKO. EU SUBVENCIONIRA SVOJU CIJELU POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU, STO ZNACI EU POLJOPRIVREDNI PROIZVODI NE MOGU U BIH BITI NA RAVNOPRAVNOJ OSNOVI JER SU SUBVENCIONIRANI OD STRANE EU, A U BIH NISU. ZNACI U EU KAD SE PROIZVODE JABUKA, ONA JE PREKO CAP-a SUBVENCIONIRANA, DOK U BIH NIJE, STO NE DAJE RAVNOPRAVAN POLOZAJ BIH PROIZVODA U ODNOSU NA RECIMO HRVATSKE. NE ZABORAVITE, HRVATSKA JABUKA PROIZVEDENA U EU, NIJE JEDNAKO HRVATSKA JABUKA PROIZVEDENA U HRVATSKOJ PRIJE EU. U HRVATSKOJ JABUCI PRIJE EU, TU NIJE BILO CAP SUBVENCIJA, A DANAS U OVOJ HRVATSKOJ JABUCI CAP JE UGRADJEN, PREMA TOME, MALI U MILE DODIKA NEMA NIKAKVE SANSE I ON CE BITI TROPA.
SA ONIM VOCNJAKOM. CAP = COMMON AGRICULTURAL POLICY OF THE EUROPEAN UNION ILI ZAJEDNICKA AGRIKULTURNA POLITIKA EU, JE OGROMAN EU FOND, ZAUZIMA NAJVECI DIO EU BUDZETA, OGROMAN KOLAC EU BUDZETA IZ KOJEG SE FINANSIRA NE SAMO PROIZVODNJA HRANE, NEGO I RAZVOJ SELA UNUTAR EU. PREMA TOME, BIH POLJOPRIVREDNICI NEMAJU AMA BAS NIKAKVE SANSE I EU POLJOPRIVREDNI I PREHRAMBENI PROIZVODI CE BITI KUD I KAMO U BOLJEM POLOZAJU U ODNOSU NA BIH PROIZVODE. ZNACI SAM TRGOVINSKA PREHRAMBENA RAZMJENA BIH I EU NIJE RAVNOPRAVNA, PREMA TOME, AKO SE ZELI IMATI TRGOVINSKA RAZMJENA IZMEDJU BIH I EU NA RAVNOPRAVNOJ OSNOVI, ONDA BIH PROIZVODNJA U TOJ OBLASTI TREBA IMATI SUBVENCIJE KOJE IMA EU PROIZVODNJA PREKO CAP-a I DRUGIH FONDOVA, STO ZNACI EU ILI TREBA DATI I BIH DATI ODSTETU TOLIKU DA BIH POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA BUDU U ISTOM POLOZAJU, ILI BIH TREBA UVESTI NAMETE NA TU VRSTU EU PROIZVODA IZ KOJEG BI DOTIRALA ISTU TU PROIZVODNJU U BIH I TAKO NAPRAVILA RAVNOPRAVNE PROIZVODJACE. PREMA TOME TA KVOTA, NE SAMO DA NE SMIJE VAZITI U BIH, NEGO TU MORA DOCI DO NOVIH PREGOVORA? JER TA UTAKMICA NIJE FER, NITI JE KAD BILA FER. TO CE KOMPLETNO UNISTITI BIH PRIVREDU I SELO AKO JE BIH NE ZASTITI. ZNACI 50% BIH PROIZVODA U TRGOVACKIM LANCIMA NIJE DOVOLJNO, DOK GOD "UTAKMICA" NIJE RAVNOPRAVNA, TACNIJE DOK GOD U EU POSTOJI CAP FOND IZ KOJEG SE SUBVENCIONIRAJU PROIZVODJACI EU, A TO IDENTICNO U BIH NEMAJU PROIZVODJACI, BIH TREBA IMATI BARIJERE NA GRANICAMA KOJE CE TO KOMPENZIRATI. U SUPROTNOM PROPAST PROIZVODNJE U BIH I RADNIH MJESTA!
ZNACI ILI NA GRANICAMA BIH NAMET ZA EU PROIZVODE KOJI CE IZJEDNACITI UTAKMICU NA BIH TRZISTU IZMEDJU EU I BIH PROIZVODA ILI DA NAM EU SVAKE GODINE ISPLATI KOJU CEMO MI PREBACITI PROIZVODJACIMA I SELU U VIDU ODSTETE ZATO STO SUBVENCIONIRA PREKO CAP-a SVOJE PROIZVODJACE I TIME IH DOVODI U POVOLJNIJI POLOZAJ NEGO SU TO BIH PROIZVODJACI I PREHRAMBENI I AGRIKULTURNI. U SUPROTNO JOS JEDINO STO SE MOZE URADITI, ZABRANA UVOZA TIH PROIZVODA IZ EU U BIH KOJI SE SUBVENCIONIRAJU PREKO CAP-a. U SUPROTNOM BIH CE IZGUBITI OGROMAN BROJ RADNIH MJESTA I TO CE DEVASTIRATI I ONAKO DEVASTIRANU POLJOPRIVREDU, PREHRAMBENU INDUSTRIJU I SELO U BIH.
PRIKAŽI ODGOVORE (1)
Kupujmo domaće, dajmo sebi šansu!
i jucer su mnogi na drugom artiklu kukali kako nema bos. proizvoda u velikim marketima. drzava bi mogla da zeli sufinansirati troskove polj.proizvodjaca kao i u eu i time bi svi imali jednake uslove i naravno da bi u tom slucaju bos. proizvodi bili konkurentniji po cijeni od stranih ali..?! sve ostalo mora biti slobodno i prepusteno vlasnicima marketa. koliko ima bosanskih proizvoda osim par osnovnih: brasno,ulje i sl koje mozes kupiti tokom cijele godine?
Recept za zaštitu domaće proizvodnje je jednostavan a svodi se na način plaćanja roba i usluga koji se zove kompenzacija, tj. roba za robu bez novčanog plaćanja. Ovaj recept su rusi primjenili i slomili nadirući kapitalizam u Rusiji te spasili domaću proizvodnju.
PRAVI TEKST TREBA DA BUDE: ZAHTJEVI EU SU UVIJEK SUPROTNI ZAHTJEVIMA I POTREBAMA MALI ZEMALJA POPUT JADNE BIH. KAKO SVI MOGU TVRDITI DA EU ŽELI NAMA POMOĆI KADA SU IM NAŠI OPRAVDANI ZAHTJEVI SPORNI. MI NJIMA TREBAMO KAO TRŽIŠTE KOJE ĆE JESTI EVROPSKO SMEĆE, PROIZVODITI IM KADROVE KOJI ĆE JEFTINO RADITI ODGOVORNE I TEŠKE POSLOVE. MI NJIMA NE TREBAMO KAO KONKURENCIJA. I PRESTANIMO SE LAGATI NEGO TREBAMO POKUŠATI KAKO DA IZMEĐU SEBE DOGOVORIMO NAČIN DA SE MALO SPASIMO OD NJIH. NISAM PROTIV EU, ČAK ŠTA VIŠE PODRŽAVAM SVE VRSTE VEZANJA ALI IPAK MORAMO MI IMATI PRAVO NA RAD I DA I MI NEŠTO KVALITETNO RADIMO I IZVOZIMO A NE SAMO EVROPSKI OTPAD DA JEDEMO.
''Zakon o unutrašnjoj trgovini Federacije BiH propisuje ravnopravnu zastupljenost robe domaćeg i stranog porijekla u velikim trgovinama, a predstavnici Evropske unije smatraju da je takvo pravilo protekcionističke prirode...'' Pa naravno da je takve prirode zar je nešto loše u tome? Kakva su to đubrad pa bi i naše malo tržište da 'pokore'. Slobodna trgovina = krah ekonomije u BiH, ako je išta ostalo od nje tj btw odličan članak
batone, slobodna trgovina nije bila krah ni za jednu zemlju eu ,a samo ce biti krah za bosnu!? kako to?
Pa Bosna ima jaku industriju, proizvodnju... Posebno prehrane. Ovo je ogroman problem prilikom ulaska u tokove slobodne trgovine, za svakoga, logične su to stvari.
Proizvodnje neeeema... Mere bit da je bidne, ali je sad za sad nema... A građani mogu čekat' 5 dana, 5 godina, 10 dana, 10 godina, ali proizvodnje nema....
Stranke vladajuće sedmorke, znači kriminalne fašističke organizacije su davno izlobirane od strane uvoznika i odavno se bore izričito za njihove ciljeve. Samo hapšenjem petokolonaša može se zaštiti domaća proizvodnja. Nemoguće je biti konkuretan i na domaćem terenu ako domaće rvlasti rade protiv tebe... BiH nije država, nije čak ni entitet a kamo li kanton... Bosna i Hercegovina je plemenska zajednica priitivnih naroda (plemena) gdje lokalne kabadahije, šverceri, lopovi, fašisti, primitivci ostvaruju svoja prava i ciljeve a ostali posmatraju sa strane kao da žive na nekom drugom mjestu
evo sad idem po gradacacki jogurt, najjaci na planeti
JEDINO HAPŠENJEM KRIMINALACA U VLASTI SE MOŽE ZAŠTITI DOMAĆA PROIZVODNJA, NAROD I DRŽAVA BIH.
ali EU želi da uništi domaću proizvodnju, bez obzira ko je na vlasti mora ispuniti zahtjeve EU. Zamisli da si ti i ja na vlasti i dođe ti neki Dominik nosonja iz Pariza što su mu Talibani ubili sina u sastavu bande NATO u Avganistanu i da uslove koji su naštetu domaće proizvodnje?