vijesti
23

Dragan Čović za Klix.ba: Imam nesumnjivu podršku hrvatskih birača

Razgovarao: Delvin Kovač
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, te kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović u intervjuu za Klix.ba govori o očekivanjima u vezi s kandidaturom, prioritetima u radu, aktivnostima u izbornoj kampanji i drugim temama.
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)

Ovo je drugi put da se kandidujete za člana Predsjedništva BiH. Da podsjetimo čitatelje, tu funkciju obnašali ste od juna 2003. do februara 2004. godine. Možete li reći da ste zbog toga sada iskusniji u tom poslu?

Naravno. No, to nije najvažnije. Nije meni nedostajalo političkog iskustva ni u prvom mandatu koji sam obnašao uspješno i s punim kredibilitetom. No, čini se da je nekome to i predstavljalo problem.

Zbog čega bi građani upravo Vama trebali dati svoj glas? Koje su Vaše prednosti u odnosu na preostala tri hrvatska kandidata?

Bez imalo skromnosti, mogu reći da su moje prednosti očigledne i velike. Ja sam kandidat najjače hrvatske političke stranke (HDZ BiH) i koalicije hrvatskih stranaka članica HNS-a, s jasnim nacionalnim hrvatskim i državotvornim programom za demokratsku i proevropsku BiH. Taj program uživa plebiscitarnu podršku u BiH, a ja imam tim ljudi koji mogu, znaju i hoće raditi na njegovom ostvarenju.

Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)

Šta će biti prioritet u Vašem radu ukoliko budete izabrani za člana Predsjedništva BiH?

Prioritet u mom radu kao člana Predsjedništva BiH bit će ustavne ovlasti, No, kao stranački lider i predsjednik HNS-a snažno ću se zauzeti i za postizanje unutrašnjeg dogovora relevantnih političkih faktora, političara koji dobiju povjerenje svojih naroda i građana, za promjene Ustava. Te promjene moraju održavati samu bit BiH i osigurati jednaka prava za tri konstitutivna naroda, kao i prava onima koji se ne izjašnjavaju pripadnicima konstitutivnih naroda, uvažavajući najviše evropske demokratske standarde.

U izjavi za naš portal, datoj u julu, kazali ste kako ste uvjereni u svoju pobjedu. Da li je taj Vaš optimizam eventualno sada i veći?

Da! Optimizam je i veći, jer je zasnovan ne samo na mojoj percepciji, već to pokazuju i sva relevantna istraživanja javnog mišljenja. Kao kandidat za člana Predsjedništva BiH i koalicije koju predvodim, osvojit ću izrazitu većinu glasova hrvatskog biračkog tijela. U ovom trenutku podrška meni iznosi nešto više od 70 posto, a uvjeren sam da će ona rasti do dana izbora, 12. oktobra.

Dragan Čović (Foto: Klix.ba)
Dragan Čović (Foto: Klix.ba)

Na šta ćete staviti poseban naglasak tokom izborne kampanje, koja je zvanično počela 12. septembra?

U ovoj kampanji predstavljam svoj i izborni program koalicije stranaka. O sebi ne govorim i nemam potrebe govoriti. Naš program je sadržan u sedam tačaka, što je zapravo sedam odgovora na pitanja od životne važnosti za budućnost Hrvata i BiH kao države. To su: novi federalni ustroj BiH koji će garantovati jednakopravnost hrvatskog naroda; kandidatski status za Evropsku uniju (EU) u sljedeće četiri godine; privredni rast i razvoj; pravna država; odlučna borba protiv korupcije i kriminala; socijalna pravednost; te zaštita dostojanstva i prava branilaca Domovinskog rata. Uvjeren sam da je ovo istinski program za državu BiH, koju bi mogli svi prihvatiti kao svoju domovinu i u kojoj bi mogli osigurati sebi egzistenciju, sačuvati lično dostojanstvo i razvijati svoj identitet.

Da li ste, kao i većina bh. stranaka pred svake izbore, predvidjeli rastrošan budžet za ovu izbornu kampanju?

Ne! Naš budžet je zbilja skroman za ovu izbornu kampanju. Sve stavke su svedene na najmanju mjeru koja će ipak omogućiti uspješno odvijanje kampanje.

Ove godine za članove Predsjedništva BiH iz sva tri naroda ukupno se prijavilo 17 kandidata, što je rekordan broj do sada. Međutim, da li to ostavlja "gorak okus u ustima" ako se uzme u obzir da nema "ostalih", jer nije implementirana presuda Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH"?

Već sam rekao u jednom prethodnom odgovoru - zalažem se za puna prava svih građana, pa tako i za aktivno i pasivno pravo na izborima. Učestvovao sam u brojnim razgovorima oko provedbe spomenute Odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH". Moram reći da se ne osjećam odgovornim zato što nismo zajednički pronašli rješenje. Uvijek sam iznosio konstruktivne prijedloge kako to uraditi, ali, naravno, pritom sam imao u vidu da se otklanjanjem jedne diskriminacije (prema nacionalnim manjinama) ne smiju derogirati drugima prava (konstitutivnim narodima). Konkretno, hrvatskom narodu, jer da smo pristali na neke druge prijedloge koji su bili na stolu, opet bi bošnjačka većina mogla birati dva člana Predsjedništva BiH, a Hrvati nijednog. To bi bila realnost, a sve drugo su bile lijepe priče i demagogija.

Dragan Čović (Foto: HDZ BiH)
Dragan Čović (Foto: HDZ BiH)
Kandidat HDZ 1990 Martin Raguž veoma je popularan među Bošnjacima. Da li se plašite da biste, zbog činjenice da nije definisan mehanizam koordinacije, od njega mogli izgubiti utrku?

U ovoj kampanji nemam se razloga bilo koga plašiti. Imam nesumnjivu podršku hrvatskih birača i to je ono potrebno za izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ako će se, opet, neko po treći put baviti izbornim inžinjeringom i glasovima birača bošnjačke nacionalnosti, izigrati Ustav BiH i birati hrvatskom narodu predstavnika bez legitimne hrvatske izborne volje, onda se upušta u vrlo opasan poduhvat rušenja BiH.

Smatram da će na ovim izborima građani glasati po svojoj savjesti, za one koji nude realne programe i za njih i za narod kojem pripadaju, te za moguću BiH. Protekla dva mandata, u kojima Hrvati nisu imali legitimnog člana Predsjedništva, pokazala su koliko je to štetno za funkcionisanje institucija vlasti BiH, kao i za njenu stabilnost i sigurnost.