BiH
98

Živko Budimir za Klix.ba: Podrška Čoviću u biračkom tijelu kontinuirano slabi

Razgovarao: Delvin Kovač
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH (FBiH) i Stranke pravde i povjerenja (SPP) Živko Budimir, koji će na predstojećim izborima u ime Koalicije "Zajedno za promjene" biti kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, u intervjuu za Klix.ba govori o očekivanjima u vezi sa kandidaturom, prioritetima u radu, političkim protivnicima i drugim temama.

Aktuelni ste predsjednik FBiH. Smatrate li da Vam to može pomoći u obnašanju funkcije člana Predsjedništva BiH? Vidite li određenu poveznicu između te dvije funkcije?

Bez sumnje da mi iskustvo stečeno na poziciji predsjednika FBiH itekako može pomoći na poziciji člana Predsjedništva BiH, a naročito moje lično iskustvo kroz ove četiri godine, ne samo ono koje se ogleda u kontaktima sa ambasadorima, diplomatama međunarodnih institucija, te stranim dužnosnicima, već i ono u radu sa političkim subjektima i institucijama BiH. Daleko bi mi bilo lakše sada prilagoditi se na poziciju člana Predsjedništva BiH, nego što mi je to bilo na početku mandata na poziciji predsjednika FBiH.

U čemu vidite Vaše prednosti u odnosu na preostala tri hrvatska kandidata? Zbog čega bi upravo Vama građani trebali dati svoj glas?

Kada su u pitanju Hrvati u BiH, svoj glas trebali bi dati meni upravo zbog načina na koji sam obnašao dužnost predsjednika FBiH. Niti jedan od mojih prethodnika nije tu funkciju postavio na poziciju koja joj pripada Ustavom, a meni je to uspjelo uprkos činjenici da nisam za to imao potporu nijedne jake stranke. Drugi je razlog taj što sam se dokazao i u borbi za zaštitu boračkih prava, a tu je i zaštita pozicije hrvatskog naroda u BiH. Koji je od mojih prethodnika to radio? Razlog zbog kojeg bi za mene trebali glasati pravični iz sva tri naroda i ostalih je taj što sam dokazao da sam se spreman žrtvovati za stavove koje smatram ispravnima, te da zajedničko dobro stavljam ispred ličnog. Također, razlog zašto bi glasači trebali podržati mene, ali i Koaliciju "Zajedno za promjene", je taj što sam ja, a time i Koalicija, zaista odlučan u nakani borbe protiv korupcije i reviziji privatizacije. Svi oni koji misle da je to nemoguće, neka glasaju za mene i Koaliciju, i ja ću ih vrlo brzo razuvjeriti.

Šta će biti prioritet u Vašem radu ukoliko budete izabrani za člana Predsjedništva BiH?

Ja sam definisao deset prioriteta koje imam namjeru provesti ukoliko budem izabran za člana Predsjedništva BiH. Prioritet broj jedan je očuvanje BiH kao cjelovite države. Također, bitno je jačanje institucija BiH, te ustrojstvo neophodnih institucija za državu (vrhovni sud, ministarstvo unutrašnjih poslova, ministarstvo poljoprivrede, i dr.), puna jednakopravnost naroda i građana BiH na cijelom teritoriju BiH, koju moraju garantovati institucije BiH, a ne stranke ili pojedinci. BiH vidim kao modernu evropsku državu sa jednim predsjednikom, kao i vladom sa potpunim ingerencijama u upravljanju procesima izvršne vlasti u BiH. Prioritetnim smatram i regionalizaciju BiH po geografskim i ekonomskim kriterijima. Predsjedništvo BiH treba staviti u funkciju izgradnje povjerenja i pokretača pozitivnih promjena u BiH. Potrebno je jačati međunarodni ugled BiH, kao i napraviti reorganizaciju pravosudnog sistema i privatizacije, kao i suzbiti korupciju. Prioritetnim smatram i privredni razvoj BiH, pokretanje ekonomije i otvaranje radnih mjesta u proizvodnji, te reformu obrazovnog, penzionog i zdravstvenog sistema.

Koga od tri preostala kandidata za hrvatskog člana Predsjedništva BiH vidite kao najvećeg političkog protivnika u izbornoj utrci?

Dragana Čovića, iako njegova potpora u biračkom tijelu kontinuirano slabi, pa je moguće da do dana izbora to ne bude on, već Martin Raguž. Bez namjere omalovažavanja (Ante) Popovića, no njega gotovo niko i ne doživljava kao kandidata.

Na čemu će biti naglasak tokom Vaše predizborne kampanje, koja zvanično počinje 12. septembra? Da li u tu svrhu namjeravate potrošiti velika novčana sredstva?

Sve i da raspolažem značajnim novčanim sredstvima, ne bih ih upotrijebio za svoju predsjedničku kampanju. Smatram iznimno važnim da Koalicija "Zajedno za promjene" ostvari kvalitetan izborni rezultat koji bi omogućio promjene koje najavljujemo, bez mogućnosti da nas neko ucjenjuje i opterećuje. Kada bih raspolagao većim iznosom novca, usmjerio bih ga za izborni rezultat Koalicije. Neću vam dati patetičan odgovor kako bih tim novcem otvarao radna mjesta, jer je to foliranje. Bez promjene stranaka na vlasti nema ni otvaranja radnih mjesta. Što ih oni ili neko drugi ne otvara, ako je to pored njih moguće? Promjena korumpiranih i nesposobnih, pa onda razvoj i otvaranje radnih mjesta - to je jedini mogući redoslijed poteza.

Tvrdite da se zalažete da se BiH uredi kao normalna država sva tri konstitutivna naroda i nacionalnih manjina. Kako mislite to postići, s obzirom na relativno "skučeno" i ograničeno područje djelovanja Predsjedništva BiH?

Ne mislim da ću na poziciji člana Predsjedništva BiH biti usamljen ili, da se malo i našalim, "posljednji Mohikanac". Uvjeren sam da će na pozicijama vlasti na svim niovima biti i Koalicija "Zajedno za promjene", te da ću, uz njihovu pomoć na pozicijama izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima realizovati obećano.

Ne tako davno, izjavili ste kako smatrate da od izbora 2018. godine BiH mora imati jednog predsjednika, koji se bira u Parlamentu BiH, da umjesto Vijeća ministara mora imati funkcionalnu Vladu s odgovarajućim ministarstvima, te da država mora imati sve pravosudne institucije i potpuno neovisno pravosuđe. Je li to moguće u ovakvom političkom ustrojstvu naše zemlje?

Jedan od naših predizbornih slogana je "Zajedno možemo sve". To nije šuplja priča, već iskonska istina. Ako smo složni i ako to zaista svi želimo, ni to nije nemoguće.

Na ovogodišnjim izborima u utrci za člana Predsjedništva BiH je 17 kandidata, što je rekord do sada. Međutim, neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci protiv BiH" ostavila je opet kategoriju "ostalih" po strani. Vaš komentar?

Sramotni Ustav BiH, koji je dio međunarodnog Daytonskog mirovnog sporazuma, nije rezultat naših stavova, niti je odraz tadašnje volje naroda. Ako se mi oko toga ne možemo dogovoriti, neka ga promijene isti oni koji su nam ga nametnuli, ali neka ga prestanu koristiti kao argument protiv nas. Mi smo 1991. godine imali Ustav koji nije bio diskriminirajući. Neka vrate njega ako ne znaju kako riješiti problem ovog ustava. Dopredsjednik Stranke pravde i povjerenja (SPP) Zoran Miljuš ne može se kandidovati za člana Predsjedništva BiH, jer je Srbin koji živi u FBiH, član Predsjedništva Mato Kljaić također, jer je Hrvat koji živi u Republici Srpskoj (RS), pa ni Emir Suljagić se ne bi mogao kandidovati da je zadržao adresu u Srebrenici. Hvala im na takvom Ustavu.

Smatrate li da će Vaše hapšenje od pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u aprilu prošle godine zbog primanja mita za pomilovanja utjecati na konačan izborni rezultat?

Da, pomoći će mi da pobijedim jer naš narod ne voli nepravdu, a nakon izjave ministra pravde Zorana Mikulića kako su meni podmetani dokazi, i oni koji su sumnjali nakon objave snimka nadzorne kamere da je u pitanju bilo podmetanje, sada znaju da je sve ono bilo namještaljka. Oni kojima sam smetao i koji su me htjeli uništiti pomoći će u mojoj pobjedi i time ubrzati pitanje svoje odgovornosti za to, ali i druga krivična djela.