BiH
0

Čović uvjeren u svoju i pobjedu HDZ-a i HNS-a BiH

FENA
Kandidat koalicije HDZ BiH i HNS-a za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je u razgovoru za Fenu da nema nikakve sumnje kako će ova koalicija stranaka biti izraziti pobjednik unutar hrvatskog biračkog tijela te da je uvjeren kako će upravo on biti izabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Na pitanje što HDZ BiH i on kao njezin predsjednik nude biračima u odnosu na ostale stranke i bazira li se kampanja stranke kojoj je na čelu na istom programu kao i prethodnih izbora, Čović je kazao kako koalicija HDZ BiH i stranaka članica Hrvatskoga narodnoga sabora biračima nudi jasan i realističan program.

  • Pitanje je li on i koliko sličan programima drugih stranaka nije u fokusu našeg interesa. Naravno, radovalo bi nas da i drugi politički subjekti imaju sličan program jer bismo tada lakše postizali dogovor oko toga kako lakše i brže realizirati svaki pojedinačni segment programa - kazao je on, dodajući kako se kampanja HDZ-a BiH i koalicije HNS-a bazira na životnim interesima i htijenjima prvenstveno hrvatskoga naroda u BiH, čije interese i zastupaju.

  • Ako je on u nečemu sličan ili isti programima koje smo nudili na prethodnim općim izborima, treba znati kako nije riječ o nedostatku naše inventivnosti nego je to posljedica činjenica da taj dio programa nismo realizirali. A nismo jer smo, usprkos izbornim rezultatima, bili oporbena stranka budući da nismo naišli na pozitivan odgovor drugih čimbenika koji su na političkoj sceni, ali i zbog postojećih ustavnih i zakonskih limita – naglašava predsjednik HDZ-a BiH.

Izrazio je uvjerenje kako će koalicija koju predvodi biti pobjednička na ovim općim izborima - na svim izbornim razinama.

  • Isto tako, uvjeren sam kako ću, kao kandidat ove koalicije, u sljedeće četiri godine biti hrvatski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine - naglašava Čović.

Na pitanje kako se i prije početka službene izborne kampanje mnogo baratalo s postotcima i brojkama birača koliko će koja stranka osvojiti mandata ili njezin kandidat za člana Predsjedništva BiH dobiti povjerenje tih birača te koja su predviđanja njegove stranke i jesu li ona realna, Čović naglašava kako njegova stranka operira samo realnim pokazateljima jer vodi realnu politiku.

  • Tako vodimo i kampanju. Nema nikakve sumnje kako će ova koalicija stranaka biti izraziti pobjednik unutar hrvatskog biračkog tijela. Posljednja istraživanja javnoga mišljenja pokazuju kako bi preko 70 posto Hrvata, onih koji sigurno izlaze na izbore, svoj glas dalo upravo ovoj koaliciji. Nadam se kako će proaktivna kampanja koju vodimo taj postotak i povećati na što upućuju i istraživanjima uspostavljeni trendovi – istaknuo je predsjednik HDZ-a BiH.

Odgovarajući na pitanja kako je očito da će za sastavljanje vlasti na svim razinama biti potrebna partnerstva s drugim političkim subjektima te ima li već listu poželjnih partnera i postoji li politička opcija s kojom nikako ne bi želio surađivati, kandidat HDZ-a i HNS-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva ističe kako je izborni sustav takav, a i razine organizacije vlasti i struktura institucija da više stranaka sudjeluje u formiranju vlasti.

  • Za našu koaliciju, koaliciju HDZ BiH i stranaka članica HNS-a, potencijalni partneri su sve stranke koje dobiju većinsko povjerenje u svom narodu. Toga se načela držimo, jer ga smatramo poštenim i racionalnim ne samo za našu koaliciju nego i za sve one političke stranke i opcije kojima je stalo do istinski funkcionalne i demokratske BiH. Dakle, nemamo liste niti poželjnih ni nepoželjnih partnera. Prvenstveno ostvareni izborni rezultati te pregovori o programima vladanja na svim razinama, odlučiti će tko će biti naš partner u sljedeće četiri godine - zaključio je Čović.