BiH
20

Dragan Čović za Klix.ba: Bit ću kandidat, apsolutno sam uvjeren u pobjedu

Piše: F.V.
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović potvrdio je u izjavi za Klix.ba da će biti kandidat Hrvatskog narodnog sabora i svoje stranke za člana Predsjedništva BiH.

Čović je tako potvrdio izjavu datu ranije za Klix.ba kako ne isključuje mogućnost da bude kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, iako su mnogi sumnjali u takvu njegovu odluku. Predstavnici HNS-a danas u 12 sati će u Centralnoj izbornoj komisiji predati izborne liste ispred HDZ BiH i HNS.

"Dilema koju smo imali, ona je i skinuta sa dnevnog reda... Bit ću kandidat za člana Predsjedništva BiH. Jednom kaže nećeš više, pa dođeš u situaciju da opet analiziraš i drugačije odlučiš. Apsolutno sam uvjeren u moju pobjedu. Naredna tri mjeseca, jasno, treba raditi, ali stvorili smo preduvjete da ja kao predsjednik HNS i HDZ-a BiH mogu kazati da vjerujem u uvjerljivu pobjedu", izjavio je Čović za Klix.ba.

Naglasio je kako ne želi komentirati druge kandidate, da nikog ne želi podcjenjivati i da garantira "uljuđenu kampanju", gdje svako može da kaže šta misli i kako vidi budućnost naše države i naroda.

"Ne doživljavam nikog kao protivnika. Ali, mislim da mi kao HDZ BiH i HNS nemamo konkurenciju", dodao je.

Nadalje, rekao je kako je uvjeren da će hrvatski narod, poslije dva izborna ciklusa, imati predstavnika kojeg će birati Hrvati u BiH, jer Ustav predviđa takvog člana Predsjedništva BiH.

"Moći ćemo odmah nakon izbora uspostaviti vlast na svim razinama i rješavati životne probleme, da konačno pokrenemo BiH ka evropskom putu, da stvorimo pravnu državu, da je dovedemo na razinu evropskog puta. Privreda i socijalna politika za nas su ključni. Ako to ne pokrenemo, imamo ozbiljan problem. Također, na dnevni red dolazi pitanje Ustava i reorganizacija države. Treba realizirati i formalno pitanje jednakopravnosti svih građana i naroda. To će sve biti naša preokupacija nakon izbora", rekao je Čović za Klix.ba.