vijesti
49

Dočekom Kordića HDZ pokazuje da ne odustaje od "velike Hrvatske"

Klix.ba
Izaslanostvo HDZ-a u Busovači
Izaslanostvo HDZ-a u Busovači
Izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno Draganom Čovićem predsjednikom stranke i predsjedavajućim Doma naroda PS BiH, uz prisustvo Marinka Čavare, federalnog zastupnika i Borjane Krišto, potpredsjednika HDZ-a BiH, te Lidije Bradara članice Predsjedništva HDZ BiH i predsjednice Kantonalnog odbora HDZ BiH Srednja Bosna, boravilo je na dočeku ratnog zločinaca i haškog osuđenika Daria Kordića u rodnoj Busovači.

"Visokopozicionirani članovi, ne samo u HDZ-u, nego i državi BiH, javno su podržali ratnog zločinca. I ne samo podržali, već su ga tretirali kao heroja, nepravedno osuđenog koji nikada nije odstupio od politike Franje Tuđmana, dakle nacionalne podjele države BiH za račun stvaranja 'velike Hrvatske'. Kličući 'Herceg-Bosna', ratni zločinac Dario Kordić, ali i nabrojani čelnici HDZ BiH jasno poručuju da nikada nisu napustili nacionalističku ideju 'velike Hrvatske' koja se jedino može produkovati zločinom prema zemlji, teritoriji, državi i narodima i građanima BiH", navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida u Kanadi.

Prisustvo Dragana Čovića i čelnika HDZ BiH na dočeku ratnog zločinca Kordića je još jedna potvrda kontinuiranog hoda HDZ BiH prema nacionalnoj podjeli države BiH, gdje se bosanski Hrvati nastoje odvojiti od BiH, od Ideje Bosne i Bosanskog duha. Guranjem bosanskih Hrvata u etnički čisti geto umanjuje se ili potpuno negira doprinos bosanskih Hrvata Ideji Bosne i bosanskom duhu, stoji u saopćenju.

"Vrijeme je da se bosanski Hrvati ograde od svih onih koji podržavaju ratne zločine i zločince koji su upotrebom največih zločina poslije holokausta u Evropi, zločina agresije na međunarodno priznatu državu BiH i genocida nad njenim građanima pokušali uništiti hiljadugodišnju tradiciju bosanskohercegovačke zemlje, države i društva. Vrijeme je da se bosanski Hrvati vrate istinskim vrijednostima Ideje Bosne i bosanskog duha, odbacujući one lidere koji ih zatvaraju u etnička geta", stoji u saopćenju koje potpisuje Emir Ramić.