BiH
36

Cerić: Podrška osuđenim ratnim zločincima jedna od najvećih prijetnji miru

FENA
Mustafa Cerić (Foto: Klix.ba)
Mustafa Cerić (Foto: Klix.ba)
Kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Mustafa Cerić izrazio je negodovanje povodom prijevremenog oslobađanja osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića i 'slavodobitnog' dočeka mu u Zagrebu, te povodom postavljanja spomenika optuženom ratnom zločincu Ratku Mladiću na Vracama u Sarajevu.

"Ponovo su žrtve genocida šokirane prijevremenim puštanjem na slobodu ratnih zločinaca. Dario Kordić je u Zagrebu dočekan sa slavom heroja, dok je Ratku Mladiću, kojem se sudi u Hagu za genocid, podignut 'junački' spomenik na Vracama u Sarajevu. To veličanje i ta podrška osumnjičenim i osuđenim ratnim zločincima je jedna od najvećih prijetnji miru, sigurnosti i stabilnosti u BiH", ističe Cerić.

Dodaje da to nanosi tešku bol na dušama žrtava, podsjeća i priziva zločin, unosi u srce svih nas zebnju i strah, te otvara teška pitanja za opstanak i budućnost našeg naroda i države.

Ističe da mir, sigurnost i stabilnost u BiH, zajednički život, vraćanje i jačanje povjerenja među ljudima i narodima nema alternativu, ali povratak osuđenih ratnih zločinaca u lokalne zajednice unosi strah kod žrtava, jer prema postojećem zakonodavstvu BiH ratnim zločincima nije zabranjeno da djeluju javno u političkom životu na svim nivoima državne vlasti.

"Mogućnost da se ime osuđenog ratnog zločinca može pojaviti na listi na oktobarskim izborima i ove godine sve nas uznemirava i zato tražimo da se osuđenim ratnim zločincima ograniče prava po ugledu na demokratske zemlje u svijetu", naglašava Cerić.

Stoga, on traži od Ureda visokog predstavnika u BiH da u saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) donese odluku o zabrani kandidiranja na predstojećim oktobarskim izborima svim osuđenim ratnim zločincima, te da se hitno donese zakon kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida u BiH, kao i zakon o kažnjavanju osoba, grupa /organizacija koje na bilo koji način slave i veličaju optužene i osuđene ratne zločince.

Također, Cerić od MKSJ-a traži da hitno ukine diskriminirajuću odluku da se ratni zločinci oslobađaju nakon dvije trećine izdržane kazne.

"Podržavanje, negiranje i zaborav zločina su teži nego i sam zločin. Međunarodna zajednica je isuviše uložila u postmirovni oporavak BiH da bi se dozvolilo da to bilo ko dovodi u pitanje. Stoga, pozivam sve političke subjekte u našoj zemlji da podrže napore međunarodne zajednice da donese odluke i zakone kojima se štite žrtve genocida, sprečava širenje straha od zločina i osigurava mir i stabilnost zemlje", kaže se u saopćenju dr. Cerića.