vijesti
90

Doček Nove godine u Sarajevu će biti organizovan ako sigurnost bude na nivou

FENA
Foto. Arhiv/Klix.ba
Foto. Arhiv/Klix.ba
Javni doček Nove 2016.godine bit će organiziran na Trgu djece Sarajeva, 31. decembra, ukoliko sigurnosna situacija bude dobra.

Grad Sarajevo je 2002. godine prvi put organizirao javni doček Nove godine i to ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu. Nakon izuzetno pozitivne reakcije građana i javnosti, a posebno djece i mladih, ta manifestacija ustanovljena je kao projekt od značaja za Grad i njegove građane i kao takva traje već 14 godina.

Iako su se finansijska sredstva potrebna za organizaciju dočeka smanjivala iz godine u godinu, Grad Sarajevo je nastojao da osigura sredstva i da se tradicija ne prekida, a kao i do sada očekivani iznos za organizaciju javnog dočeka Nove godine je 50.000 KM.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Ivo Komšić je kazao da postoji dogovor s predstavnicima općina i Kantona Sarajevo kao i drugim institucijama da i ove godine organizuju javni doček Nove godine "i da tu tradiciju ne prekidamo, bez obzira na to što smo imali ovakav budžet".

"Zajednički smo prikupili sredstva i možemo finansirati javni doček Nove godine i to nije sporno. Ali to će zavisiti od sigurnosne situacije u zemlji i u gradu Sarajevu", kazao je Komšić u izjavi za medije.

To je potvrdio i vijećnik Gradskog vijeća Jusuf Lošić koji je rekao da je Sarajevo poznato po dočeku Nove godine, gdje iz čitave regije, Evrope, dolaze turisti da proslave doček Nove godine i da je to dobro, „ali zbog sigurnosne situacije ipak treba biti oprezan“.

"S obzirom na dešavanja na svjetskoj sceni, u Evropi, a i kod nas, treba biti oprezan, prikupiti sve informacije obavještajnih agencija i sigurnosnih struktura i vidjeti da li je sigurno organizirati javni doček nove godine. Prihvaćeno je da javni doček bude organiziran, s tim da i zadnjeg dana, do 31. decembra on može biti i otkazan", naglasio je Lošić.

Gradonačelnik Komšić je imenovao Izvršni odbor za organizaciju javnog dočeka Nove 2016. godine kojeg čine predstavnici Gradske uprave, predstavnici četiriju gradskih općina, te predstavnici Ministarstva za kulturu i sport KS-a i Turističke zajednice KS-a, i svi su se složili u tome da treba održati tradiciju ove manifestacije. Općine će za doček finansirati po 10.000 KM.

Aktivnosti za pripremu su usmjerene na razgovore i pregovore o programu manifestacije, u okviru raspoloživih sredstava, a ponude koje su podrazumijevale učešće poznatijih izvođača i grupa poput „Crvene jabuke“, zbog visokih troškova nisu mogle biti prihvaćene, ali, kako je rečeno, bit će učinjeni napori da se organizira javni doček koji će biti primjeren Gradu Sarajevu.