BiH
0

Grad Sarajevo: Novca nema, ali će biti javnog dočeka Nove 2016. godine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Izvršni odbor za pripremu i organizaciju dočeka Nove 2016. godine smatra da bi Grad Sarajevo i, pored teške finansijske situacije u kojoj se našao ne svojom voljom, trebao organizirati centralni javni doček Nove godine.

Izvršni odbor koji je danas zasjedao, također smatra da Grad Sarajevo treba da bude lider ovog projekta s obzirom da već 15 godina zaredom uspješno organizira ovu manifestaciju.

Članovi Odbora su se složili da bi trebalo pristupiti racionalizaciji programskog sadržaja dočeka Nove godine na otvorenom u odnosu na ranije, iz razloga što se ne mogu trošiti sredstva u budžetu kojih u ovom trenutku nema.

Na današnjoj sjednici Izvršnog odbora iznijet je podatak da su ove godine kao i prethodnih, općine Centar i Stari Grad u svojim budžetima planirale sredstva a sasvim je izvjesno da će participirati i Općina Novi Grad u organizaciji Javnog dočeka Nove godine. U ovom trenutku izostala je informacija da li će Općina Novo Sarajevo i Kanton Sarajevo finansirati ovaj projekat.

S obzirom da od Javnog dočeka Nove godine koristi imaju i sve općine u Kantonu Sarajevo, Izvršni odbor će na njihovu adresu uputiti zahtjev da u skladu sa svojim mogućnostima izdvoje novac iz svojih budžetskih rezervi. Taj zahtjev će uputiti i prema Općini Novo Sarajevo i Kantonu Sarajevo, te nakon svoje sljedeće sjednice, izvijestiti javnost ko podržava ovu manifestaciju.

Izvršni odbor se odlučio na ovaj potez u cilju da se obezbijede finansijska sredstva za kvalitetniji program dočeka, čime bi se privukao veliki broj gostiju iz regije i inostranstva i time doprinijelo značajnim finansijskim efektima - kako u turizmu, hotelijerstvu, tako i u uslužnim i zanatskim djelatnostima, saopćeno je iz Gradske uprave..