BiH
95

Sve spremno za javni doček Nove godine u Sarajevu: Bogat program s domaćim muzičarima

Piše: M. N.
Foto. Arhiv/Klix.ba
Glavni grad BiH i ove godine organizuje dobru zabavu na otvorenom povodom dočeka Nove godine. Uz moto "Idemo ludo, idemo jako u novu, 2016. godinu", građani BiH i turisti zabavit će se ispred BBI centra uz Amela Ćurića, grupu Zoster, Vela Havle i Radarsku kontrolu.

Ono što neće izostati ni ove najluđe novogodišnje noći je spektakularan vatromet.

Elvir Hadžiahmetović, sekretar Gradske uprave Grada Sarajevo i predsjednik organizacionog odbora Javnog dočeka Nove godine kazao je da su odlučili održati ovu manifestaciju bez obzira na to što tada nisu imali novca na računu.

"Četiri gradske općine i Kanton Sarajevo učestvuju u finansiranju i bez njihovog učešća ne bi bilo moguće organizovati javni doček. Ove godine svi učestvuju u troškovima organizacije, što prije nije bilo slučaj. Vodili smo računa o onome šta naša javnost želi, a to je da budu angažovani domaći izvođači. Trošak organizacije je blizu 70.000 KM, a mi to smatramo ulaganjem jer prema podacima Turističke zajednice KS dolazi veliki broj turista", rekao je Hadžiahametović i pozvao sve građane da budu dobri domaćini.

Visok kvalitet uz manju cijenu

Nedim Lipa je u ime tehničke organizacije Javnog dočeka rekao da redukcije kvaliteta neće biti i da su naišli na veliko razumijevanje bendova i učesnika u Javnom dočeku.

"Oni nastupaju za iznose za koje sigurno ne bi nastupali na drugim mjestima i prostorima. Zahvaljujemo se našim domaćim izvođačima što su nam izašli ususret. Isto je i sa zaštitarskom agencijom i firmom koja radi tehnički dio. Imat ćemo program istog kvaliteta kao prošlih godina, ali uz mnogo manje ulaganja", rekao je Lipa.

Naglasio kako građane očekuje bogat program, a sve će prenositi TVSA. Prvi nastup imat će bend Radarska kontrola, a nakon njih Zoster. U Novu godinu građani će ući sa Amelom Ćurićem, a u 2016. godini zabavljat će ih bend Vela Havle.

"Velika je čast meni i bendu da nastupamo ispred BBI-a. Mi smo mlad bend, tek smo na početku i radimo cover pjesama. Nadam se da ćete uživati i da ćete se zagrijati za bendove koji slijede nakon nas", rekao je Avdić iz grupe Radrska kontrola.

Veliki broj policijskih službenika

O sigurnosti građana i svih onih koji dođu na javni doček pobrinut će se pripadnici MUP-a KS. Glasnogovornik MUP-a KS Irfan Nefić rekao je da su sačinili plan osiguranja i da imaju ljude i u rezervi.

"Aktivnosti će biti raspoređene u cijelom kantonu. Patrole će kružiti svuda. Poduzeli smo niz mjera i aktivnosti kako bismo ostvarili saradnju s agencijama, kako bi nam javili sve potrebne informacije, ali do sada nije bilo takvih da bi nešto moglo ugroziti javni doček. Mi nastavljamo svoje aktivnosti. Raduje nas da se svake godine smanjuje količina pirotehničkih sredstava", rekao je Nefić i zamolio sve građane, a posebno roditelje da ne dozvole djeci korištenje pirotehničkih sredstava, kako ne bi došlo do povreda, kao što je to bio slučaj prethodnih godina.

Obustava saobraćaja

U periodu od 20:00 sati 31. decembra 2015. do 02:00 sati ujutro 1. januara 2016. godine, doći će do privremene obustave saobraćaja u ulici Maršala Tita (na dijelu raskrsnice s ulicom Dalmatinska do raskrsnice s ulicom Koševo) i u ulici Radićeva (na dijelu od raskrsnice s ulicom Mis Irbina i Branilaca Sarajeva do raskrsnice s ulicom Maršala Tita).

Alternativni pravci su:

  1. Maršala Tita - Dalmatinska - Mejtaš - Čekaluša - Koševo
  2. Branilaca Sarajeva - Mis Irbina - Mejtaš - Reisa Džemaludina Čauševića - Obala Kulina bana.

Tramvajski saobraćaj će biti preusmjeren na okretnicu Skenderija. Organizatori Javnog dočeka Nove godine apeluju na građane koji će prisustvovati dočeku da do lokacije dođu pješice kako bi izbjegli nepotrebnu saobraćajnu gužvu.

Partneri Gradu su, kao i ranijih godina, Kanton Sarajevo i četiri gradske općine Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad. U organizaciji ove manifestacije imat će podršku i od MUP-a KS, Turističke zajednice KS i medijskih pokrovitelja.