Simbol države
128

Zvizdić zatražio da se na svim graničnim prelazima odmah postave uredne zastave BiH

I. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Denis Zvizdić, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH, zatražio je da UIO i Granična policija na svim graničnim prelazima odmah postave uredne, čiste i pravilno istaknute zastave Bosne i Hercegovine.

O tome je saopštio na svom Twitter nalogu uz priloženu fotografiju poslaničke inicijative.

Navodi da ovom inicijativom Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zadužuje Upravu za indirektno oporezivanje BiH da, u saradnji sa Graničnom policijom BiH u što kraćem roku, u skladu sa Zakonom o graničnoj kontroli i Pravilnikom o standardima i uslovima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prelaza postavi na svim graničnim prelazima uredne, čiste i pravilno istaknute zastave Bosne i Hercegovine.

U obrazloženju je naveo da kontinuirano dobija informacije od građana, a lično tome često svjedoči, da su na većini graničnih prelaza BiH istaknute neuredne i iskidane zastave države Bosne i Hercegovine.

"Zastava je simbol svake države i moramo se prema tome odnositi sa više poštovanja. To je posebno važno sada u vrijeme turističke sezone i sezone godišnjih odmora kada je povećan promet na svim graničnim i pograničnim prelazima BiH", naveo je Zvizdić.

Vijeće ministara BiH je 12. aprila 2017. godine donijelo Pravilnik o standardima i uslovima izgrađenosti i opremljenosti graničnih prelaza. Član 3. stav 6 ovog Pravilnika jasno kaže sljedeće: "Svi granični prelazi moraju biti opremljeni urednim, čistim i pravilno istaknutim zastavama Bosne i Hercegovine".

"Dakle, riječ je o imperativnoj normi, odnosno o obavezi Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu je usvojen, što znači da ne postoji niti jedna administrativno-pravna prepreka da se na 83 granična prelaza BiH, od kojih je 55 međunarodnih, a 28 za pogranični promet, provjeri stanje istaknutih zastava, te da se zamijene one zastave koje su neuredne i poderane, odnosno koje su nereprezentativne po ugled države Bosne i Hercegovine", poručio je.