BiH
96

Zvizdić: Koordinacija policijskih tijela u BiH je slaba i sumnjam da to nekome odgovara

Piše: N. N.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Vijeće ministara BiH danas je u Sarajevu održalo vanrednu sjednicu posvećenu incidentu u Potočarima prilikom komemoracije i dženaze žrtvama srebreničkog genocida. Sjednici su prisustvovali i direktor OSA-e Almir Džuvo, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić te predstavnik Tužilaštva BiH.

Vijeće ministara BiH najoštrije je osudilo napad na predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića. Zatraženo je od Ministarstva sigurnosti BiH da u hitnom roku, a u saradnji sa svim nadležnim institucijama, pripremi i dostavi detaljnu analizu svega što se 11. jula dešavalo u Memorijalnom centru Potočari.

Također, Ministarstvo sigurnosti treba dostaviti i zaključke o mjerama koje trebaju poduzeti sve nadležne agencije, a od Tužilaštva BiH traži se da pronađe i procesuira odgovorne za napad.

"Ovaj napad nije bio samo napad na Vučića, već i napad na dignitet svih žrtava u Srebrenici, ali i na sve napore koje BiH čini. Ovaj događaj se nije trebao, niti se smio dogoditi, a posebno se nije smio dogoditi na mjestu kakvo su Srebrenica i Potočari. Također, on se nije smio dogoditi ni zbog toga što su sve sigurnosne agencije iz BiH garantirale sigurnost Vučiću, ali i svim drugim zvanicama", rekao je nakon održanog sastanka Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Zvizdić kaže da je ovaj incident pokazao koje su sve slabosti unutar policijskih agencija u BiH, posebno s aspekta koordinacije.

Upravo iz tih razloga Zvizdić kaže da će nastaviti insistirati na formiranju koordinacionog tijela koje bi redovno zasjedalo, razmjenjivalo informacije te pravilo plan djelovanja.

Zvizdić je istakao da on kao predsjedavajući nije imao nikakvu informaciju da će Vučić biti napadnut u Srebrenici.

"Sada gledam medije i vidim da dužnosnici iz Srbije kažu da su upozorili nadležne u BiH. Izričito tražim da se kaže kome je to dostavljeno i da li je taj kome je dostavljeno proslijedio informacije svim nadležnim agencijama. Počinjem sumnjati da mnogima nije u interesu da imamo takvu koordinaciju na nivou BiH i da je nekima u interesu da imamo stalne događaje koje smo mogli prevenirati, od onoga u Zvorniku do ovoga u Srebrenici", rekao je Zvizdić.

Tijelo koje bi vršilo koordinaciju ne bi preuzimalo nikakve nadležnosti entitetskih MUP-ova niti bi imalo komandnu ulogu već bi vršilo isključivo koordinaciju između različitih policijskih agencija na svim nivoima.

Nakon što se dostave sve informacije Zvizdić kaže da će Vijeće ministara utvrditi da li je bilo nekih propusta, ko je napravio te propuste, te će snositi punu odgovornost.