BiH
22

Ključni propusti bh. policijskih struktura koji su omogućili incident u Potočarima

Piše: N. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Na komemoraciji i dženazi žrtvama srebreničkog genocida u subotu došlo je do napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića. Danas je Vijeće ministara BiH od Ministarstva sigurnosti BiH zatražilo da istraži sve okolnosti incidenta, a pojedini propusti već su sada poznati.

Posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu otkazana je nakon hapšenja Nasera Orića jer se, između ostalog, bojalo da bi moglo doći do određenih incidenata i neugodnih situacija. Nekoliko sedmica poslije situaciju je dodatno zakompliciralo neusvajanje rezolucije o Srebrenici, ali je ipak procijenjeno da Vučić može doći u Potočare te mu je javno garantirana sigurnost.

Nerazmjenjivanje informacija

Nakon incidenta zvaničnici iz Srbije su saopćili da su informacije o mogućem napadu proslijedili nadležnim u BiH. No, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, tek sada traže da se ispita ko je i kome proslijedio te informacije, te zašto te informacije nisu proslijeđene svima.

Također, postojala je najava sigurnosnih agencija da će iz Srbije doći 60-ak osoba, pripadnika jedne navijačke grupe, a Mektić je potvrdio da su ove osobe upravo prve i započele incident. Očigledno da ta najava nije uzeta dovoljno ozbiljno.

Katastrofalna koordinacija bh. policijskih agencija

Koliko je bila katastrofalna koordinacija različitih policijskih agencija koje su radile na osiguravanju komemoracije i dženaze u Srebrenici govori i tvrdnja Denisa Zvizdića da ove agencije na terenu u Srebrenici nisu mogle uspostaviti ni radijsku vezu.

O izuzetno lošoj koordinaciji govorio je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. On je pojasnio da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela od SIPA-e zatražila pomoć pri organizaciji dženaze u Potočarima. Traženo je angažiranje specijalne jedinice SIPA-e, ali iz SIPA-e nikada nisu odgovorili na zvanični zahtjev koji je poslala Direkcija za koordinaciju policijskih tijela. SIPA je jedino poslala određeni broj inspektora koji su, tek nakon incidenta, zajedno s nadležnim tužiocem, odmah započeli istragu i pokušali identificirati one koji su učestvovali u incidentu.

Mektić je rekao i da je koordinacija bila toliko loša da je u pojedinim momentima više ličila na svađu.

Slušalo se više režisera nego sigurnosne agencije

Zvizdić, ali i Mektić, govorili su kako je lošoj sigurnosnoj situaciji doprinijela i sama organizacija komemoracije i dženaze. Naime, prvo je Organizacioni odbor, odnosno reditelj Haris Pašović, postavio binu i odredio rute kretanja, a tek nakon toga su se tome prilagođavale policijske agencije. Bina je bila, kako kaže Mektić, preduboko postavljena u masu te su sve zvanice morale proći kroz masu da bi došle do bine.

“Zašto je bina bila toliko duboko u masi? Pa nisu zvanice i političari bili centralna figura komemoracije. Moglo ih se skroz izmaknuti po strani, a u centru su trebali da budu mrtvi koji se sahranjuju. Ostavljen je koridor kroz koji su zvanice trebale proći i to je bila greška”, rekao je Mektić.

O ovom aspektu organizacije komemoracije govorio je i Zvizdić.

“Da smo imali pravovremene informacije i da su se slušali savjeti Direkcije za koordinaciju policijskih tijela do ovoga vjerovatno ne bi došlo. U ovakvim situacijama se slušaju te agencije, a ne slušaju se nikako oni koji treba da naprave scenografiju na skupu tako visokog rizika kao što je dženaza u Potočarima”, rekao je Zvizdić.

Uloga MUP-a RS i zaštitarske agencije

U početku nije bilo jasno kakva je uloga pripadnika MUP-a RS- koji su se nalazili unutar Memorijalnog centra u Potočarima te pripadnika zaštitarske agencije.

No, Mirasd Vilić pojašnjava da je zaštitarsku agenciju angažirao Organizacioni odbor te da nije učestvovala u osiguravanju osoba ili samog skupa. Oni su uglavnom obavljali tehničke poslove, a svi zaštitari koji su bili angažirani prošli su provjere SIPA-e i OSA-e. Oni nisu bili naoružani niti su na bilo koji način učestvovali u incidentu.

U Memorijalnom centru Potočari nalazilo se i 120 pripadnika MUP-a RS koji su bili u civilu. Naime, Vučić, odnosno srbijanski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, tražili su da MUP RS bude angažiran na osiguranju Vučića i unutar Memorijalnog centra u Potočarima.

Vilić je potvrdio da je za MUP RS izdato 120 akreditacija za ulazak u Memorijalni centar u Potočarima. Također, Vilić je rekao da bi on, da je bio na mjestu Vučićevih tjelohranitelja, tražio da se štićena osoba evakuiše već nakon što je građana prvim predmetom.

“Ne želim reći da su njegovi tjelohranitelji pogriješili, ali samo kažem šta bih ja uradio”, rekao je Vilić.