BiH
23

Organizacioni odbor osudio napad na Vučića, sljedeća dženaza će biti još bolje organizovana

Piše: N. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Organizacioni odbor koji je bio zadužen za organizaciju ovogodišnje komemoracije i dženaze za žrtve srebreničkog genocida danas je održao vanrednu sjednicu.

Organizacioni odbor zaključio je da je učinio sve što je u njegovoj moći da komemoracija i dženaza budu organizirani što je bolje moguće.

Drugi zaključak jeste da Organizacioni odbor najoštrije osuđuje napad na premijera Vučića kojeg su žrtve genocida primile s dostojanstvom koje pripada svim državnim zvaničnicima bez obzira na to iz koje zemlje dolazili.

Treći zaključak jeste da će Organizacioni odbor ubuduće učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi komemoracije i dženaze bile organizirane još bolje, a sve kako bi se izbjegli incidenti koji bi mogli utjecati na suživot u Srebrenici.

Četvrti zaključak jeste da se organizacioni odbor zahvaljuje uvaženom reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću na njegovom ličnom doprinosu na smirivanju situacije 11. jula 2015.

Organizacioni odbor je konstatovao da je dženazi prisustvovalo blizu 70.000 osoba koje su došle u 392 autobusa i blizu 6.000 putničkih automobila. Dženazi je prisustvovalo i 10.000 učesnika Marša mira te 500 motociklista i 300 biciklista. Također, bilo je prisutno i više od 100 delegacija.

Ćamil Duraković, predsjednik Organizacionog odbora, kaže za Klix.ba kako su ogorčeni činjenicom da je nekolicina osoba narušila jedan dostojanstven trenutak, što je odvuklo pažnju sa žrtava.

Organizacioni odbor pozvao je sve da utvrde i sankcionišu sve koji su učestvovali u ovom incidentu.

Organizacioni odbor odbacuje navode da su oni odgovorni za incident koji se desio ili za sigurnosne propuste.

Organizacionom odboru je zamjereno mnogo toga u vezi sa mjestom gdje je bila bina za zvanice te u vezi sa rutama kretanja. No, Duraković kaže da su sve sigurnosne agencije imale priliku intervenirati mnogo ranije i eventualno tražiti bilo kakvu promjenu.

Binu i rute kretanja provjeravale su i agencije skoro svih delegacija koje su namjeravale doći u Srebrenicu.

“U junu je tu dolazila i Vučićeva prethodnica i protokol, obišli su sve. Niko nije imao zamjerki na to, a sada naknadno kažu da je to bio propust”, zaključuje Duraković.