Inzko u posjeti SIPA-i
3

Zubac: Operacija "Lutka 2" će biti jača i efektnija

FENA
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko posjetio je danas sjedište Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i razgovarao s direktorom SIPA-e Goranom Zupcem o prioritetima djelovanja ove agencije, a tiču se borbe protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma te privođenja osumnjičenih za ratne zločine.

Inzko je kazao da će u februaru posjetiti sve agencije koje se bave pravosuđem i podržavaju napore pravne države od policije do Suda BiH i Tužilaštva BiH, naglašavajući posebno da nije dopustivo da neki političari kažu da nema političke volje za rad Tužilaštva budući da je politika jedna stvar, a tužilaštvo druga te dodaje da svako mora raditi svoj posao i ukoliko ga ne želi raditi može "dati ostavku".

"Nije dopustivo da neki tužioci ne završavaju predmete ili ne započinju predmete u kojima ima dovoljno dokaza, jer SIPA radi profesionalno i oni bi trebali biti prvi koji će reći da nema dokaza i da će se povući s tog slučaja. Poslije njih lanac se mora nastaviti do suda i tužilaštva zato ću i posjetiti sve institucije", ističe Inzko.

Novinarima je prenio utisak da SIPA ima najveću podršku građana koji žele da žive u sigurnosti i miru, a to je, smatra, njihova najveća želja poslije ekonomske sigurnosti.

Naglasio je da prioritete djelovanja SIPA-e podržava budući da SIPA ima nadležnosti za borbu protiv organiziranog kriminala, korupcije i terorizma te privođenja osumnjičenih za ratne zločine, dodajući da se BiH suočava s ovim prijetnjama te borba protiv njih mora biti beskompromisna.

Istaknuo je da ga je direktor Zubac pobliže upoznao o operaciji kodnog naziva "Lutka", a upravo takve operacije Inzko podržava posebno kada je u njih uključeno više agencija kao što je policija Republike Srpske, Kantona Sarajevo i Distrikta Brčko pod vještim vodstvom SIPA-e.

"U tom smislu SIPA je veoma značajna institucija za koju nije važno da li se nešto desilo na teritoriji Republike Srpske ili nekog od federalnih kantona uvažavajući zakone i nadležnosti", podsjeća visoki predstavnik u BiH kojem je ovo prva posjeta SIPA-i.

Direktor Zubac je kazao novinarima da će SIPA opravdati očekivanja te da će 2013. godina biti mnogo uspješnija od prethodne, posebno ističući da se u javnosti spominju samo jače akcije, ali ističe da predmeta na kojima SIPA radi ima više od 1.200, ali se oni razlikuju po intenzitetu.

"Hapšenjem jedne osobe 4. februara počela je realizacija operativne akcije "Lutka 2" koja će po svojim efektima biti dosta jača i impozantnija od provedene akcije "Lutka" u 2012. godini. Uslijedit će i nastavak operativne akcije "Bos", a nakon presijecanja nelegalnog uvoza samo za jedan mjesec u budžet BiH inkasirano je više od 36 miliona KM, što pokazuje ozbiljnost SIPA-e", kaže Zubac.

Dodao je da su prikupili i dosta izvještaja kada je u pitanju borba protiv korupcije, a epilog u tim predmetima uslijedit će u ovoj godini.