BiH
0

Novi pravilnik o sistematizaciji i organizaciji poslova u SIPA-i

FENA
Prošle sedmice u proceduru je upućen novi pravilnik o sistematizaciji i organizaciji poslova Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u cilju postizanje veće operativnosti SIPA-e, kazao je danas novinarima u sjedištu SIPA-e u Istočnom Sarajevu direktor ove agencije Goran Zubac.

On je tako prokomentirao novinarsko pitanje o eventualnom otvaranju regionalnog ureda u 2013. godini za efikasniju borbu protiv internet kriminala, a u kontekstu najavljenih aktivnosti na regionalnom odnosno međunarodnom planu.

Podrctao je da ovom reorganizacijom neće biti potrebno više budžetskog novca, no to ne znači da u budućnosti za dvije ili tri godine neće biti potrebno ponovo mijenjati pravilnik.

"Sada imamo jasnu viziju razvoja SIPA-e ne za danas nego u narednih deset do 15 godina budući da će neki potezi koji danas radimo imati efekat za nekoliko godina. Istrage organiziranog kriminala, novi načini rada i suprotstavljanja terorizmu te uvezivanje policijskih agencija nije posao koji se završava za 24 sata", pojasnio je Zubac.

Posebno je istakao da je važnost da SIPA ima viziju koju je prepoznalo državno rukovodstvo BiH, a na jasan način su stavili do znanja da takve aktivnosti podržavaju te usprkos teškoj budžetskoj situaciji podržali budžet SIPA-e koliki je potreban za ispunjavanje njenih nadležnosti.

Podsjetio je da je donesena odluka o višegodišnjem kapitalnim ulaganjima na Vijeću ministara BiH što pokazuje da je državno rukovodstvo stavilo do znanja da je SIPA veoma važna te da nema dileme i kompromisa kada je u pitanju borba protiv svih vidova kriminala.

Zubac je informirao novinare da ova agencija ima podršku i svih međunarodnih partnera te dobru međunarodnu saradnju s državama u okruženju, dodajući da već rade na zajedničkim predmetima.

Podvukao je da se u budućnosti stvaraju preduvjeti da se u dobroj saradnji policijskih agencija, Ministarstva sigurnosti BiH i Vijeća ministara, Tužilaštva i Suda BiH ostvare rezultati, kroz organizaciju sastanaka na kojima će se govoriti o slabostima institucija.

"Na takvom skupu kao profesionalci možemo riješiti probleme i postići dobar rezultat koji očekuju građani BiH. Rad Agencije koji nije popraćen radom Tužilaštva i Suda BiH neće imati taj rezultat. Stoga će morati postojati odgovornost za sve i u Agenciji i u Tužilaštvu BiH i u Sudu BiH. Trošimo novac poreznih obveznika i od nas se očekuju rezultati", poručio je direktor SIPA-e Goran Zubac.

Na kraju je poručio da će zakon biti isti za sve te da se nezakonito postupanje kažnjava i unutar SIPA-e i tu "nema dilema".