Kadeti četvrte generacije SIPA-e položili zakletvu

S
SRNA
3.1.2013. u 14:22
0
47
Kadeti četvrte generacije SIPA-e položili zakletvu
0
1/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
2/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
3/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
4/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
5/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
6/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
7/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
8/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
9/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
10/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
11/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
12/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
13/13 Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Četvrta generacija kadeta Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) potpisala je danas ugovor o radu i položila svečanu zakletvu pred ministrom sigurnosti BiH Fahrudinom Radončićem, čime su i zvanično započeli rad u ovoj policijskoj agenciji.
Da bi počeli raditi u SIPA-i 43 diplomirana kriminalista, ekonomista i pravnika prošli su rigoroznu selekciju i postigli zavidne rezultate.

Direktor SIPA-e Goran Zubac izjavio je da je veoma važno što danas 43 kadeta dobijaju posao, jer, kako je naveo, ako godišnje uzmu u rad samo po jedan predmet to su 43 predmeta.

"Obuka nije izdatak već ulaganje u kadrove i budućnost", rekao je Zubac i dodao da će kadeti biti raspoređeni na dužnosti unutar svih organizacionih jedinica SIPA-e.

On je naglasio da će SIPA nastaviti da sprovodi ono što je zacrtala, a to je borba protiv terorizma, organizovanog kriminala, sistemske korupcije.

"Ako nam je 2012. godina bila najbolja po rezultatima, ni 2013. godina neće biti ništa lošija, ako neće biti i bolja", poručio je Zubac.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić naglasio je da je SIPA reprezentativna agencija i uzor drugim policijskim agencijama, te da se upošljavanjem mladih, edukovanih kadrova i dodatno osposobljava da vrlo uspješno vodi borbu sa organizovanim kriminalom, terorizmom i korupcijom.

"Ova godina će biti godina borbe protiv korupcije i SIPA je jedna od glavnih poluga društva u toj borbi", izjavio je Radončić i dodao da se mora uraditi sve da se poveća sigurnost svih građana u BiH, a time i policijskih službenika.

Radončić je ocijenio da policijske strukture rade dobro i vrlo odgovorno, a da je na vlastima da im omogući bolje materijalne i finansijske uslove, te pozvao tužilaštva i pravosuđe da kazne za napade na "policijsku uniformu" budu maksimalne.

On smatra da se kaznenom politikom može poboljšati sigurnost građana BiH, te da pravosuđe mora da radi svoj posao, a vlasti da obezbijede uslove za smještaj i što brže omoguće izdržavanje kazne za one koji su pravosnažno osuđeni.

"U ovom trenutku imamo više stotina lica koja hodaju sa pravosnažnim presudama i mora doći vrijeme da to prestane i da onaj ko počini krivično djelo odmah ide i na izdržavanje kazne", zaključio je Radončić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: