Posjeta delegacije Turske
0

Zubac najavio nastavak akcija SIPA-e

SRNA
Direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac najavio je danas u Istočnom Sarajevu nastavak najsloženijih operativnih akcija koje je SIPA započela u prethodnom periodu.

On je u razgovoru sa delegacijom Turske, koju je predvodio generalni direktor državne policije Turske Mehmetom Kilicarom, najavio početak izgradnje baze Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e u Istočnom Sarajevu, te prezentovao način odabira kandidata za rad u toj elitnoj jedinici.

Iz SIPA-e je saopšteno da je Zubac konstatovao da se samo uz najbolji kadar, obuke i materijalno-tehnička sredstva mogu postići izuzetni rezultati kakve je SIPA ostvarila u proteklom periodu.

Naveo je da je Odjeljenje za zaštitu svjedoka od osnivanja Agencije pružilo adekvatnu zaštitu zaštićenim svjedocima u predmetima koji se vode pred Sudom BiH za najteže oblike krivičnih djela.

On je istakao da SIPA ima odličnu saradnju sa drugim policijskim agencijama u BiH, kao i sa zemljama u regionu i šire.

Zubac i njegov pomoćnik Anđelko Hrgić razgovarali su sa turskom delegacijom o konkretizaciji policijske saradnje između BiH i Turske.

Na sastanku je dogovoreno dodatno unapređenje uspješne policijske saradnje, tako što će se naredna posjeta odnositi na jačanje saradnje na operativnom nivou, posebno na planu borbe protiv terorizma, organizovanog, te finansijskog kriminala i korupcije.

Zubac je upoznao učesnike sastanka sa organizacionom strukturom SIPA-e, nadležnostima i svim drugim bitnim pojedinostima u vezi sa njenim uspješnim funkcionisanjem, te prezentovao dosadašnja dostignuća, s posebnim akcentom na posljednje realizovane akcije u borbi protiv organizovanog finansijskog kriminala i korupcije.

Kilicar se posebno interesovao za funkcionisanje pojedinih organizacionih jedinica SIPA-e, kao što su Jedinica za specijalnu podršku i Odjeljenje za zaštitu svjedoka, te za saradnju SIPA-e sa drugim policijskim agencijama u zemlji.

On je čestitao Zupcu za uspjehe koje je SIPA postigla.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH i ICITAP-a.