BiH
0

Radmanović: SIPA krupnim koracima napreduje u borbi protiv korupcije

FENA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović posjetio je danas Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) čime je, kako je novinarima nakon posjete kazao, potvrdio podršku naporima SIPA-e u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Istaknuo je da su ovo pošasti koje tresu cijeli svijet, a ne samo BiH zbog čega je u borbi protiv njih neophodna i regionalna i međunarodna saradnja, a tokom posjete direktor SIPA-e Goran Zubac upoznao ga je o tome koliko je ta borba uspješna kao i o tome šta još nedostaje da bi se unaprijedila.

Izrazio je zadovoljstvo rezultatima dodajući da SIPA krupnim koracima napreduje u borbi protiv korupcije i kriminala te da ako se nastavi raditi ovim intezitetom SIPA će ostvariti još značajnije rezultate.

Naredni planovi bit će fokusirani na jačanje ove institucije i nova rješena iz pitanja njihove nadležnosti, a ova institucija, kaže Radmanović, može biti za primjer drugim institucijama u BiH.

"U borbi protiv terorizma i kriminala moraju funkcionirati svi segmenti društva, a ne samo jedan. Ovo neka bude poziv institucijama BiH- Predsjedništvu i Vijeću ministara koje imaju posebne nadležnosti, institucijama koje se bave istragama do pravosudnih organa za punu koordinaciju u ovoj borbi jer kad jedan segment ne fukcionira propadaju krupne akcije", kazao je Radmanović.

Radmanović je ponovio da će pružiti podršku svim institucijama u BiH u borbi protiv korupcije i krupnog kriminala bez obzira na kojem je nivou.

Na pitanje novinara da li današnja posjeta znači da će Radmanović pružiti podršku u istrazi o njegovom stranačkom šefu Miloradu Dodiku, Radmanović ističe da su Dodika istraživale sve moguće službe i policijske i pravosudne te da do sada postoji dovoljno saznanja da nema elemenata za pokretanje bilo kakve odgovornosti i stoga ova posjeta nije u tom smislu.

Direktor Zubac je kazao da današnja posjeta ima poseban značaj jer šalje poruku da je Državna agencija za istragu i zaštitu (SIPA) veoma važna te da je u tom smislu potrebno pružiti odgovarajuće rezultate.

"Razgovarali smo o svim poteškoćama na koje može naići SIPA i kako ih prevazići", kazao je Zubac najavljujući da će ova agencija u budućnosti davati sve veće rezultate na zadovoljstvo građana BiH.

Odgovarajući na pitanja novinara o informacijama da se narkobos Darko Šarić nalazi na teritoriji BiH te eventualnoj uključenosti u procesuiranju osobe koja je izvela bombaški napad u Zagrebu, Zubac je kratko istaknuo da SIPA navode iz medija ne komentira, ali je potvrdio da niti jedno od ova dva pitanja ne može biti riješeno bez SIPA-e te da su prema Hrvatskoj imali koordinaciju i završili su svoj dio posla.

Potvrdio je na kraju da je i SIPA i Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) uključena i u slučaj rušenja spomenika u Mostaru.