BiH
43

Zijat Mušić: Bojim se političke trgovine na račun Mostara

Piše: E. G.
Foto: Oslobođenje
Foto: Oslobođenje
Dom naroda Parlamenta BiH prošle je sedmice usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku na zahtjev delegata Borjane Krišto, Dragana Čovića, Martina Raguža, Krunoslava Vrdoljaka i Stjepana Krešića.
Mušić: Političke igre u vezi s Mostarom
Mušić: Političke igre u vezi s Mostarom
Ratni mostarski komandant Zijat Zijo Mušić, delegat u Domu naroda FBiH i član Gradskog odbora SDA Mostara u razgovoru za Klix.ba kaže da takvo rješenje za Mostar nije dobro ni za jedan narod, državu i građane.

HDZ-ovo rješenje

Predloženi zakon predviđa da u sastav Gradskog vijeća Mostara ulazi 35 vijećnika koji bi se birali neposrednim i tajnim izborima na cijelom području Grada Mostara. Već ranije su se iz stranaka sa sjedištem u Sarajevu mogli čuti negativni komentari na takav prijedlog, s obrazloženjem da on ne isključuje mogućnost majorizacije i dominacije jednog naroda nad drugima.

"To je rješenje samo jedne političke opcije, rješenje HDZ-a. Onako kako oni zamišljaju uređenje Mostara. Ne možemo gledati kako kome odgovara i varati se međusobno. Ako za Mostar važi jedan čovjek jedan glas, zašto onda HDZ i hrvatske stranke općenito ne kažu neka tako bude i u Federaciji. Nego ne, u FBiH će biti da smo svi konstitutivni i ravnopravni, kako i treba biti, ali to treba preslikati i u Mostaru. Ne mogu se uzimati jedni principi za Mostar, a drugi za FBiH, treći za državu", kaže Mušić.

Dodaje da je teško sada govoriti šta bi konačno usvajanje ovakvog prijedloga značilo za bošnjački narod koji živi u tom gradu, ali da bi to u svakom slučaju dovelo do neravnopravnog položaja ne samo Bošnjaka u gradu na Neretvi, nego i svih drugih koji su ostali u manjini u odnosu na Hrvate nakon rata.

"Provođenje takve politike sigurno dugoročno ne bi bilo dobro. Ako na svim drugim nivoima naši ustavi kažu da smo svi ravnopravni i ako znamo da moramo provesti odluku 'Sejdić-Finci', onda je svima koji su normalni jasno kako bi trebalo izgledati uređenje grada Mostara. Da neko nad nekim ima dominaciju, bez obzira o kome se radi, nije prihvatljivo rješenje. To je moj pogled na rješenje za Mostar, pa i državu", ocjenjuje Mušić.

Najave da ovakav prijedlog neće dobiti podršku u Zastupničkom domu Mušić uzima s rezervom.

"To da neće proći mi svi pričaju, ali ja već sedam-osam godina imam iskustva sa politikom i znam šta su političari. Ja više nisam ubijeđen u bilo šta. Većina političara, čast pojedincima, ne gleda šta će se desiti u Mostaru ili negdje u nekom Kaknju... Zato ja nisam siguran u to u šta me svi ubjeđuju da će prijedlog biti odbijen u Zastupničkom domu. Vidite i vi kako stvari stoje, može se desiti da dođe do neke političke trgovine na račun Mostara. To se već radi dugi niz godina. Ove političke opcije rade jedni protiv drugih, da bi jedni druge prevarili. Dok god je tako, nema dobrog rješenja ni za grad, ni za državu, ni za bilo koji narod, ni građane...", kaže Mušić.

Borci Mostara su ogorčeni

Ocjenjuje da je žalosno što probosanske političke opcije ne znaju postaviti limit ispod kojeg se ne može ići, da nisu znale ni do sada u brojnim slučajevima, pa izražava bojazan da će ići popustiti i ovog puta u Zastupničkom domu. Kada su u pitanju stavovi unutar SDA o Mostaru, Mušić kaže da je stav Gradskog odbora SDA sasvim jasan i da on ne zavisi od mišljenja pojedinaca koji razmišljaju drugačije.

"Ako postoji bolje rješenje stav se može promijeniti samo na Gradskom odboru. Predsjedništvo i Glavni odbor SDA također imaju isto mišljenje kao mi u Mostaru", dodaje.

S obzirom da je bio ratni komandant u sklopu Armije BiH u Mostaru, Mušić kaže da ni bivši borci ne gledaju blagonaklono na političke igre u vezi s Mostarom.

"Oni nisu mislili da će politika ponovo nekoliko godina kasnije poništavati ili, da ne budem grub, trgovati sa onim za šta su borci davali svoje živote. Oni osječaju ogorčenost spram svake politike koja pokušava da od grada koji je normalan napraviti nenormalan u kojem jedan narod dominira nad drugim. Ti borci ni u ratnom vremenu nisu željeli da jedan narod dominira nad drugim", kaže Mušić.