BiH
4

Razmatran Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici razmatrao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, a koji se odnosi na izbore za grad Mostar.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, na prijedlog delegata iz hrvatskog naroda, usvojio predloženi zakon koji predviđa da u sastav Gradskog vijeća ulazi 35 članova, te da se 35 vijećnika bira na neposrednim i tajnim izborima na cijelom području Grada Mostara.

Predviđeno je i da svaki od konstitutivnih naroda mora imati u Gradskom vijeću najmanje četiri svoja predstavnika, te da nacionalne manjine u Gradskom vijeću moraju biti zastupljene s najmanje jednim predstavnikom.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma nije utvrdila usaglašenost s Ustavom i pravnim sistemom BiH i nije podržala načela prijedloga ovog zakona.

Poslanik Niko Lozančić (HDZ BiH) je tokom rasprave kazao da mišljenje Ustavnopravne komisije, za koje je rečeno da je negativno, za njega nije negativno mišljenje.

  • Ovo za mene nije nikakvo mišljenje. U skladu s Poslovnikom predlažem da ovo danas ne tretiramo uopće, jer nije negativno mišljenje, nije ni pozitivno - ustvrdio je Lozančić.

Predložio je da danas ovo skinu s dnevnog reda, a da Ustavnopravna komisija utvrdi, u skladu s Poslovnikom i sa svojim ovlastima, mišljenje o prijedlogu zakona.

Nakon kraće rasprave i izjašnjavanja poslanika utvrđeno je da u ovom slučaju nije povrijeđen Poslovnik Predstavničkog doma, te je nastavljena poslanička rasprava o predloženom zakonu.

Lozančić je kazao da ovaj zakon treba građanima Mostara.

  • Svi oni koji brane interese građana Mostara, pa bili oni Bošnjaci, Srbi, Hrvati ili oni neopredjeljeni, neka znaju da neusvajanjem ovog zakona ti građani ostaju i dalje obespravljeni, diskriminirani, jer nemaju prava koja imaju svi drugi građani u svim drugim jedinicama lokalne uprave i samouprave u BiH - kazao je Lozančić.

Dodao je da ovim prijedlogom zakona omogućavaju da i građani Mostara konzumiraju ista prava kao i svi drugi građani u BiH.

Poslanik Šefik Džaferović (SDA) je kazao da ovaj zakon predlaže jedno potpuno novo, nigdje dosad propisano rješenje "i to je njegov problem“.

  • Ovdje je problem što se 'na mišiće' pokušava, dakle dogovorom protiv nekih, a ne konsenzusom svih, promijeniti rješenje - smatra Džaferović.

Po njegovim riječima, SDA se zalaže za jednistven grad Mostar sa više jedinica lokalne samouprave i sa rotacijom gradonačelnika svake četiri godine kada je u pitanju pripadnost konstitutivnim narodima i ostalima u gradu Mostaru.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Božo Ljubić je kazao da je činjenica da Mostar nema funkcionalnu vlast i da građani Mostara trpe svakodnevno zbog toga.

  • To treba sve nas skupa ovdje jednako brinuti - kazao je Ljubić.

Predsjedavajući Kluba poslanika SBB-a BiH Mirsad Đugum kazao je da građani Mostara sigurno nemaju isto pravo kao i drugi građani i "to je trebalo davno riješiti“.

  • Mi da bi izglasali nešto, da bi nešto ovdje uradili, moramo imati, ako ništa, dogovor parlamentarne većine koja čini ovu Parlamentarnu skupštinu i da to prođe - kazao je Đugum.