BiH
13

Džaferović: Treba uraditi sve da se održe izbori za Mostar u oktobru

Piše: E. G.
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH većinom glasova je jučer ocijenila da Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koji se odnosi na izbore u gradu Mostaru, nije u skladu s Ustavom BiH i pravnim sistemom.

Krajem aprila je Dom naroda na prijedlog hrvatskih delegata odobrio ovaj Zakon uz ocjenu da se njime stavljaju van snage odredbe koje je Ustavni sud BiH ocijenio neustavnim. Na jučerašnjoj sjednici većina članova Komisije je ocijenila da predložene izmjene Izbornog zakona BiH nisu način na koji bi se uvažila ocjena Ustavnog suda.

Ovo nije Zakon kojim se implementira odluka Ustavnog suda kada je u pitanju Mostar, smatra Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije.

"Odlukom Ustavnog suda BiH stavljene su van snage samo one odredbe Statuta grada Mostara koje govore o broju vijećnika koji dolaze iz izbornih područja, imajući u vidu različit broj glasača u tim izbornim područjima. Implementacija odluke Ustavnog suda se može i mora odnositi samo na to pitanje, a to je usklađivanje broja vijećnika iz pojedinih izbornih područja u gradu Mostaru, sa brojem glasača u tim područjima", kazao je Dažaferović za Klix.ba.

On je ocijenio kako Prijedlog Zakona neće dobiti podršku ni u Zastupničkom domu, iako je u Domu naroda izglasan.

"Ovaj Zakon koji jučer nije prošao na Komisiji polazi od toga da u Mostaru nema izbornih područja, da nema nekih drugih bitnih elemenata koji su ugrađeni u Statut Mostara, kao što je recimo maksimalan broj vijećnika iz pojedinih konstitutivnih naroda. Dakle, ovaj Prijedlog to sve skupa zanemaruje. To je zapravo Zakon kojim su se pokušali ostvariti neki drugi ciljevi HDZ-a, a ne implementirati odluka Ustavnog suda", kazao je Džaferović.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije i zastupnik SDA u Zastupničkom domu BiH smatra da će se odluka Ustavnog suda implementirati na način da se mijenja Statut Mostara, ali i ako treba Ustav FBiH, pa i Izborni zakon u skladu s tim.

"SDA smatra da je poseban aranžman za Mostar dogovoren prilikom zaključivanja Vašingtonskog sporazuma, a zatum i Dejtonskog. To je nešto što se ne može mijenjati preglasavanjem, već onog momenta i na način kada postoji konsenzus svih u BiH. Upravo je to urađeno ovim Zakonom u Domu naroda, jer su preglasani Bošnjaci", navodi Džaferović.

Ocijenio je da Mostar treba biti jedinstven grad sa više jedinica lokalne samouprave te da bi trebala postojati rotacija gradonačelnika Mostara svake četiri godine, u smisli nacionalne pripadnosti.

Sve su manje šanse i za to da se u Mostaru u oktobru održe lokalni izbori, zajedno sa općim izborima. Džaferović u tom smislu kaže da bi sve političke stranke koje su činile Gradsko vijeće u tom gradu, pa i one na nivou FBiH i države, trebale uraditi sve kako bi se odluka Ustavnog suda implementirala i na taj način se stekli uvjeti za održavanje izbora.

"To treba uraditi što prije, zapravo već je trebalo. Međutim, bojim se da se ova situacija sa odlukom Ustavnog suda koristi da bi se realizirali neki drugi ciljevi, kao što je i pokazao i ovaj Zakon koji je prošao u Domu naroda", ocijenio je Džaferović