BiH
5

Džaferović: Definiranje Mostara kao jedne izborne jedinice je protivno Ustavu i Statutu

Anadolija
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Šefik Džaferović (Foto: Klix.ba)
Izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje se odnose na utvrđivanje Grada Mostara kao jedne izborne jedinice, a koje je na prijedlog Kluba hrvatskog naroda, protivno volji bošnjačkih delegata usvojio Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH suprotne su Statutu Grada Mostara, Ustavu Federacije BiH, a time i Ustavu BiH, te kao takve neće dobiti podršku na Predstavničkom domu PS BiH. 

To je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) istakao Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH, koja sutra treba da se očituje o prijedlogu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, pred sjednicu doma, zakazanu za četvrtak, na kojoj će se zastupnici o njima izjasniti u konačnoj verziji.

"Prijedlogom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH ne vrši se implementacija presude Ustavnog suda BiH, već ispunjavaju neki drugi zahtjevi HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. Jer, Izborni zakon BiH podrazumijeva da se on može mijenjati i utvrđivati proceduru izbora izabranih zvaničnika u ovom slučaju za Gradsko vijeće Mostara, ali koja će biti u skladu sa važećim aktima i ustavima što ovdje nije slučaj. Naime, izmjene Izbornog zakona BiH ne mogu sadržavati ništa što je suprotno odredbama Statuta Grada Mostara i Ustava FBiH, kojim je propisano postojanje izbornih područja", naglasio je Džaferović, koji je i potpredsjednik SDA. 

On je naveo da "mijenjanje, odnosno brisanje izbornih područja kako je predviđeno predloženim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BIH, odnosno uspostava Grada Mostara kao jedne izborne jedinice nije u skladu sa zahtjevom Ustavnog suda BiH, odnosno njegove presude". 

"Ustavni sud BiH u svojoj presudi zatražio je da se izvrši korekcija unutar izbornih jedinica, odnosno da se uskladi broj izabranih zvaničnika iz izbornih jedinica iz kojih se biraju sa brojem birača u njima", naveo je Džaferović. 

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH naglašava da Grad Mostar "ne može biti isti kao druge općine i gradovi jer je on poseban aranžman koji je ustanovljen Vašingtonskim, ali i Dejtonskim mirovnim sporazumom, te da se kao u slučaju Brčko distrikta i arbitraže ne može mijenjati njegov status bez saglasnosti svih strana". 

"Briše se i kvota maksimalne zastupljenosti predstavnika jednog naroda koja je bila propisana na 15 u Gradskom vijeću, što znači da se uvodi dominacija umjesto ravnopravnosti. Sve se to radi protiv volje Bošnjaka", upozorio je Džaferović. 

On je naglasio kako je pitanje Grada Mostara daleko šire od definiranja statusa samo tog grada na Neretvi, već da "zadire u pitanje cijele Federacije BiH". 

"Da bi se osigurao nacionalni balans iz tog razloga je općina Čitluk pripojena Hercegovačko-neretvanskom kantonu. Sada mijenjati i uvoditi dominaciju jednih nad drugim predstavlja udar na ustavno ustrojstvo. Ne može se ništa mijenjati što neće biti u skladu sa statutom, ustavom kantona, ali i entiteta", zaključio je Džaferović.